Monika Obrtalová Rôzne

Chrípky je čoraz menej

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v týchto dňoch sa už výrazne približuje k mimosezónnej úrovni. V 22. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 275 prípadov, čo je chorobnosť 92 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Počet prípadov ARO je v medziročnom porovnaní nižší o 7 percent, v prípade CHPO klesol až o vyše 35 percent. Epidemiológovia urobili analýzy pre 22. kalendárny týždeň na základe hlásení 49 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, pričom nezaznamenali žiadny výskyt závažného akútneho respiračného ochorenia.

Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (558 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), v okresoch Rimavská Sobota (469 prípadov), Žiar nad Hronom (353) , Veľký Krtíš (319)) a Banská Bystrica (303 prípadov na 100 tisíc obyvateľov). Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje opäť okresoch Lučenec, Veľký Krtíš, Poltár a Banská Bystrica. Klesol aj počet komplikácii v sledovanom týždni – z 2,2 v 21. ka­lendárnom týždni na súčasných 1,3 percenta.

Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (17 prípadov), zápalmi stredného ucha (10) a v 18 prípadoch zápalmi pľúc. Z hľadiska veku je najviac chorých na ARO medzi žiakmi základných škôl – vyše 940 prípadov, nasleduje skupina ekonomicky činného obyvateľstva- 890 prípadov, a najmenšie deti vo veku od 0 do 5 rokov (743 prípadov). Na CHPO ochorel najvyšší počet detí základných škôl, za nimi nasleduje v chorobnosti veková skupina najmenších detí, ako aj adolescentov. Nízku chorobnosť si v tomto týždni udržali hlavne a seniori, kde sa vyskytli len 4 prípady z celkového počtu, ktorý tento týždeň nahlásili lekári prvého kontaktu. Nízky počet chorých na CHPO je aj medzi ľuďmi v produktívnom ve­ku.

Čo sa týka ďalšieho vývoja, odborníci neočakávajú ďalší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni, alebo nižšej. Na etiológii (pôvode) ochorení sa momentálne podieľajú adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Treba však zdôrazniť, že epidemiologickú bdelosť si odborníci zachovajú aj v ďalších mesiacoch, kedy sa rôzne respiračné a chrípkové ochorenia vyskytujú v oveľa menšej miere, ako v súčasnosti.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM