Monika Obrtalová Rôzne

Chrípkových ochorení je stále viac ako vlani

Aj keď z 13 okresov Banskobystrického kraja je až 10 bez aktivity výskytu či už akútnych respiračných alebo chrípkových ochorení a z troch je hlásený sporadický výskyt, predsa je ich počet v medziročnom porovnaní vyšší. V prípade ARO je to porovnateľ

Čo sa týka aktuálnej chrípkovej situácie, je podľa odborníkov na medzisezónnej úrovni. Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a rovnako aj na CHPO v BBSK klesla v týchto dňoch v porovnaní s ostatným sledovaným týždňom, v oboch prípadoch o takmer 15 percent (1137 v prípade ARO a 136 na 100 tisíc obyvateľov v prípade chrípky).

Chorobnosť na CHPO je najvyššia opäť v okrese Veľký Krtíš – až 2214 prípadov na 100 tisíc obyvateľov, ale aj v okresoch Krupina, Poltár a Banská Bystrica. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým deti od 0 do 5 rokov a 6 až 14-ročných a adolescentov. Rovnaký trend zaznamenal RÚVZ v Banskej Bystrici, kde sa sústreďujú hlásenia o okresov aj v prípade chorobnosti na chrípku.

Komplikácie – v priemere 3,8 percenta, sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac však u detí od 0 do 5 rokov. Opäť ide hlavne o zápaly stredného ucha, zápaly dutín a ojedinele aj o zápal pľúc.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM