Monika Obrtalová Rôzne

Chrípkové ochorenia stúpli v BBSK o štvrtinu

Aj keď z 13 okresov Banskobystrického kraja je až desať, ktoré hlásia minimálny, alebo žiadny výskyt akútnych respiračných, chrípkové ochorenia v medzitýždňovom porovnaní stúpli takmer o štvrtinu. Chorobnosť je teda až 91 na 100 tisíc obyvateľov.

Najvyšší výskyt chrípkových ochorení hlásia okresy Veľký Krtíš (725 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), Revúca a Lučenec. V prípade ARO je to len o 4,4 percenta viac ako týždeň predtým. Výskyt aktuálnej chrípkovej situácie, je podľa odborníkov stále na medzisezónnej úrovni. V porovnaní s uplynulým rokom je však Banskobystrický kraj na tom lepšie. Tento stav je štatistikou hlásení 47 percent lekárov pre dospelých a 44 percent lekárov pre deti a dorast pôsobiacich v Banskobystric­kom kraji.

Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým deti od 0 do 5 rokov, 6 až 14-ročných, ale aj adolescentov. Rovnaký trend zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica aj vo výskyte chrípkových ochorení. Komplikácie, v priemere tri percentá, sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac však u starších ľudí nad 60 rokov. Opäť ide hlavne o zápaly dutín, zápaly pľúc a zápaly stredného ucha.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM