Monika Obrtalová Rôzne

Chrípke ešte neodzvonilo

Aj keď epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení jej mierne zvýšeného výskytu. Oproti 25. týždňu vzrástol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o vyše

Lekári v tomto regióne však neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa v porovnaní s 25. týždňom mierne zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení z 1,4 na vyše 3 percentá. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (41 prípadov), zápalmi stredného ucha (30) a v 10 prípadoch zápalmi pľúc.

V 26. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 2633 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 924 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 234 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 82 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach opäť v okrese Lučenec Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 444 prípadov (úplne zhodný počet, ako v tom istom týždni uplynulého roka). V počtoch chorých nasledujú okresy Rimavská Sobota (316), Žiar nad Hronom (285), a Žarnovica (283). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Revúca, Banská Bystrica, Lučenec a Veľký Krtíš.

Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO vo všetkých vekových skupinách detí až po adolescentov, rovnako je to aj s chrípkovými ochoreniami. Najviac chorých je však medzi najmenšími- od 0 do 5 rokov, najmenej prípadov na ARO aj CHO sa tentoraz vyskytuje medzi seniormi.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM