Marcel Mojžiš Rôzne

Chrípka v našom kraji? Výskyt ochorení má netypický priebeh...

Vlani a aj predvlani o tomto čase bol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení omnoho vyšší. V 48. týždni tohto roku epidemiológovia konštatujú, že výskyt týchto ochorení v Banskobystrickom kraji má zatiaľ dosť netypický priebeh.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v našom kraji? Výskyt ochorení má netypický priebeh...

Na základe analýz z hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 4653 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1 410 ľudí na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v uvedenom týždni.

5 dní bez školy

Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 316 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 96 ľudí na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Takýto priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s netypickým novembrovým počasím, ale aj s faktom, že sa spolu s víkendom vyprázdnili na 5 dní všetky typy škôl a deti sa navzájom nenakazili. To však neznamená, že by sme poľavili v epidemiologickej bdelosti," konštatuje Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Revúca, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 630 prípadov, Rimavská Sobota (550), Lučenec (541) a Veľký Krtíš (523 prípadov). Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Žarnovica, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Najviac chorých na chrípku je v okrese Revúca, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica a Poltár.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty nemožno podceňovať. Vírus sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní a prípadné epidémie chrípky vedú k vysokej chorobnosti v populácii a k výrazným ekonomickým stratám.

Ako na chrípku?

Podľa Márie Avdičovej najviac ochorení a úmrtí sa zaznamenáva u ľudí, u ktorých je vysoké riziko komplikovaného priebehu ochorenia, vrátane zápalu pľúc, alebo zhoršenia základného ochorenia. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami.

Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, je však očkovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM