Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka stúpla o 100 percent!

Aj keď výskyt akútnych respiračných ochorení(ARO) stúplo v porovnaní s uplynulým týždňom len mierne (zvýšenie o 5,3 percent), výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v medzitýždňovom porovnaní nabral na omnoho väčšej sile.

Chorobnosť stúpla o rovných 100 percent, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 56 na 100 tisíc obyvateľov Banskobystrického kraja, ktorých do systému monitorovania chorobnosti nahlásili v 34. kalendárnom týždni lekári prvého kontaktu.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO vyšší o 11 percent a výskyt CHPO naopak- nižší o 17 percent. Tieto analýzy vznikli na základe hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. Je to pomerne malý počet hlásiacich lekárov, čím môžu vznikať isté rozdiely medzi skutočným a evidovaným počtom chorých. RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval ani tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Naďalej sa na etiológii (pôvode) ochorení podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Svedčí o tom aj výskyt komplikácií, ktorý stúpol len mierne. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín v 15 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 23 prípadoch a len v dvoch prípadoch zápalmi pľúc.

Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine adolescentov od 15 do 19 rokov (4.9 percenta), ale aj medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov (3,8 percenta a prázdninujúcich detí základných škôl (3,6 percenta). Najnižší výskyt komplikácií je medzi seniormi.

V 34. kalendárnom týždni najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Žiar nad Hronom ( 265), Veľký Krtíš (211), ale aj v okresoch Lučenec (189), Revúca (126) a Žarnovica (124). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš. S rovnakým počtom chorých nasledujú okresy Banská Bystrica, Poltár a Lučenec. ARO aj CHPO najviac postihlo ( v absolútnom počte chorých) ekonomicky aktívne obyvateľstvo, ale aj najmenšie deti od 0 do päť rokov a 6 až 14. ročné deti. Najmenej chorých je medzi adolescentmi a vekovou skupinou seniorov.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM