Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka síce ustupuje, no nepodceňujte ju

V porovnaní s 27. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení 47 percent lekárov pre deti a dorast a 37 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že rovnako akútne respiračné ochorenia (ARO), tak aj chríp

Výskyt ARO klesol o necelé 2 percentá, výskyt CHPO až takmer o pätinu. V medziročnom porovnaní je však výskyt ARO vyšší o 10 percent, výskyt chrípky je nižší o vyše 40 percent. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

V 28. kalendárnom týždni sa v banskobystrickom kraji vyskytlo 1489 prípadov ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 563 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v 83 prípadoch, čo je chorobnosť 31 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Poltár, Lučenec, Žarnovica a Žiar nad Hronom, ale aj Veľký Krtíš, Rimavská Sobora a Banská Bystrica.

Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Poltár, Banská Bystrica a Veľký Krtíš. Počet komplikácii v 28. týždni sa udržiava na 1,5 percenta, pričom najviac postihujú seniorov nad 60. rokov. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (6 prípadov), zápalmi stredného ucha (13) a v 24 prípadoch zápalmi pľúc. V absolútnych číslach je najvyšší počet chorých na ARO vo vekovej skupine produktívneho obyvateľstva, nasledujú prázdninujúce deti základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Chrípka najviac postihuje deti základných škôl a najmenších.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím.

Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky. Znepokojujúco však pôsobí aj skutočnosť, že až pri 96 percent smrteľných prípadov v SR bola zistená absencia zaočkovania dostupnou očkovacou vakcínou.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM