Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka pomaly ustupuje

V porovnaní s 22. kalendárnym týždňom, kedy sa chrípka a jej podobné ochorenia vyskytovali na toto ročné obdobie pomerne často, možno podľa analýzy hlásení 51 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v BBS

Na približne rovnakej úrovni, ale tiež s klesajúcou tendenciou ako v porovnaní s uplynulým týždňom, tak aj v medziročnom porovnaní, sa v tomto regióne vyskytovali v týchto dňoch akútne respiračné ochorenia (ARO). Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

V 23. kalendárnom týždni sa v banskobystrickom kraji vyskytlo 3351 prípadov ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1115 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 404 prípadoch, čo je chorobnosť 134,4 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 511 (čo je chorobnosť 2172 prípadov na 100 tisíc obyvateľov). Nasleduje okres Žiar nad Hronom, kde je 423 chorých a okresy Lučenec (395 chorých), Banská Bystrica (350) a Revúca (245).

Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Poltár a Revúca. Počet komplikácii v 23. týždni opäť mierne stúpol – zo 4,7 na 5,1 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (82 prípadov), zápalmi stredného ucha (61) a v 28 prípadoch zápalmi pľúc. ARO aj CHPO najviac postihlo opäť najmenšie deti od 0 do 5 rokov, kde chorobnosť na ARO predstavuje 3703 prípadov a na CHPO 359 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. Len o niečo nižšiu chorobnosť – takmer 3124 prípadov na 100 tisíc obyvateľov, zaznamenali hlásiaci lekári medzi adolescentmi (15 až 19 rokov) a u žiakov základných škôl, kde je chorobnosť 2665 na 100 tisíc detí vo veku od 6 do 14 rokov. Nízka chorobnosť sa naďalej udržiava vo vekovej skupine produktívneho obyvateľstva a u seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM