Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka pomaly klesá, ale chorých je stále dosť

V porovnaní s 24. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení 56 percent lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že výskyt akútnych respiračných (ARO), ako aj chrípky a je

Na ARO je v súčasnosti v tomto regióne chorých 2697 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť 887 na 100 tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Výskyt v medzitýždňovom porovnaní klesol o 15 percenta, v medziročnom porovnaní je však roovnaký. Počet chorých na chrípku je aktuálne takmer 248, čo je chorobnosť 82 na 100 tisíc obyvateľov.

Je to o 6,3 percent menej, než v uplynulom týždni a o 10 peprcent menej, ako v rovnakom období vlaňajška. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

V 25. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (445), Veľký Krtís (308) Žiar nad Hronom (304) a Rimavská Sobota (298). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Lučenec, Revúca a Poltár. Počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení a chrípky v 25. týždni je 1,4 percenta.

Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (10 prípadov), zápalmi stredného ucha () a v 20 prípadoch zápalmi pľúc. ARO aj CHPO najviac postihlo čo sa týka absolútneho počtu chorých, ekonomicky činné obyvateľstvo, nasledujú deti základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov, ale aj seniorov. Pomerne vysoká chorobnosť je tentoraz aj v skupine najmenších detí (od 0 do 6 rokov), ako aj medzi adolescentmi (od 15 do 19 rokov).

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM