Jakub Forgács Šport

Chodec Tóth pred pretekom svetového pohára: Treba sa zdravo pokúsiť o popredné umiestenie

Úspešný bystrický chodec Matej Tóth má pred sebou ďalšiu veľkú výzvu. Na 20 kilometrovej trati si v Číne zmeria sily s tými najlepšími. Ako vidí svoje šance?

Ilustračný obrázok k článku Chodec Tóth pred pretekom svetového pohára: Treba sa zdravo pokúsiť o popredné umiestenie
Foto: Rastislav Búgel

O svoj prvý vrchol sezóny sa postarajú chodci v ďalekej Číne. Na 26. ročníku Svetového pohára v Tchaj-cchangu sa ukáže v plnej paráde absolútna špička a medzi ňou bude ťahať nitky na 20 km aj najlepší zo Slovákov, súčasná svetová jednotka Matej Tóth. Vysoké ambície neukrýva, predurčuje ho na to momentálna výkonnosť. Aj keď je už srdcom päťdesiatkár, rovnocenne stačí aj dvadsiatkárov, a práve na tejto trati sa opäť pokúsi potvrdiť výnimočnú obojživelnosť.

Zmeny časového pásma a podnebia sa neobáva

Matej Tóth sa presunul do Tchaj-cchangu týždeň pred nedeľným štartom po trase Viedeň – Moskva – Šanghaj a zhruba hodine autom. Odlišné časové pásmo a aj klimatické podmienky zvyšujú dôležitosť aklimatizácie, no Matej Tóth zostáva pokojný. „Relatívne bol dostatok dní na to, aby organizmus nevystrájal a plnohodnotne zvládol záťaž. Vlani na jeseň som v Šanghaji štartoval druhý deň po príchode a zvládol som to. Teraz po prílete do Číny som mal k dispozícii plných sedem dní na preladenie a skrotenie šesťhodinového posunu,“ povedal.

Skúsenosti Mateja Tótha navrávajú, že najhorší variant nastáva na tretí, či štvrtý deň. „Vtedy kríza vrcholí. Verím si, v tomto by problém nemal nastať. Na mieste činu už veľa nenatrénujem, sústredím sa hlavne na jemné doladenie formy súvisiace práve s aklimatizáciou. Výhoda bola, že som si doma v Banskej Bystrici pred odletom užíval podobné počasie, aké predpokladám aj v Číne, taktiež so zvýšenou vlhkosťou,“ prezradil chodec.

Aj keď Svetový pohár v Tchaj-cchangu patrí medzi najväčšie lákadlá, Matej Tóth ho v tejto sezóne zaradil na druhé miesto. „Za vrchol považujem augustové majstrovstvá Európy v Zürichu, predsa len, preteky Svetového pohára som už raz vyhral. V Číne zavŕšim súvislú sériu jarných štartov a sám som zvedavý, či doterajšiu formu z marca a apríla udržím a či z nej vyťažím maximum,“ uviedol Tóth.

Reálne vidí umiestnenie do desiateho miesta

Doterajšie jarné výsledky Mateja Tótha v Lugane, Dudinciach i Poděbradoch, vždy v prvej trojke, vzbudzujú optimizmus, Svetový pohár v Číne však pripomína vzhľadom na konkurenciu jamu levovu. „Viem, že tí najlepší sa doteraz v podstate schovávali, pre mnohých predstavuje sveťák vrchol roka a bude to nesmierne náročné. Bez primeraného sebavedomia by sa ťažko merali sily, o nejakých próbach u mňa už hovoriť nemožno a zdravo sa treba pokúsiť o popredné umiestenie. Možno úmysel skončiť minimálne do desiateho miesta pôsobí priskromne, vychádza však z reality,“ vysvetlil.

Krúžiť sa bude na dvojkilometrovom okruhu, ktorý považuje Matej Tóth za typicky čínsky. „Rovná cesta v centre mesta, kužele uprostred, ostré otočky. Netreba zabúdať, že vo svojej podstate som už päťdesiatkár a mám oproti špecialistom dvadsiatkárom určitú nevýhodu. Predsa len, som viac tempárom, aj keď v apríli som si v Poděbradoch vyskúšal aj zmeny rytmu s nástupmi, teda presne to, čo musím zvládnuť a dopadlo to perfektne.“

Bol to práve Matej Tóth, ktorý pred štyrmi roky v mexickej Chihuahua na 24. ročníku Svetivého pohára dosiahol životný úspech a na 50 km zvíťazil, navyše s Milošom Bátovským a Dušanom Majdánom obsadil 7. miesto v družstvách. Aj keď vzdialené historicky najúspešnejšiemu umiesteniu, 2. miestu družstva päťdesiatkárov pred 17 rokmi v Poděbradoch, no po dlhšej prestávke sa Slováci ocitli opäť v spoločnosti širšej špičky.

Program Slovákov (SELČ)

  • sobota: 2:00 muži na 50 km, 10:30 ženy na 20 km (Mária Czaková)
  • nedeľa: 4:10 muži na 20 km (Matej Tóth, Anton Kučmín, Dušan Majdán, Patrik Spevák a 3:00 juniorky na 10 km (Monika Hornáková), 9:30 juniori na 10 km (Miroslav Úradník, Michal Morvay)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM