Monika Obrtalová Rôzne

Chlapcovi doplnili chýbajúci kus lebky

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici sa opäť môže pochváliť unikátnou operáciou, ktorá je zriedkavá nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Začiatkom júna podstúpil operáciu lebky len 10-ročný chlapec, ktorý po vážnej autonehode potreboval k

Prvú operáciu absolvoval chlapec už v októbri 2008 bezprostredne po autonehode, pri ktorej takmer prišiel o život. Po roku a pol nasledovala ďalšia operácia, pri ktorej mu kus chýbajúcej lebečnej kosti nahradili implantátom. „Operácia bola nutná nielen z estetického hľadiska, ale najmä kvôli mechanickej ochrane mozgu, aby nedošlo k jeho ďalšiemu poškodzovaniu. Potrebovali sme obnoviť aj tlakový pomer vo vnútri lebky,“ povedal bližšie o operácii Ján Šulaj, riaditeľ Rooseveltovej nemocnice, ktorý ju aj vykonával.

Chlapec sa stal prvým pacientom na Slovensku, ktorému nahradili chýbajúcu časť kosti špeciálnou výplňou. Tá bola u nás takisto použitá vôbec po prvýkrát. „Výplň sme dali vyrobiť priamo v Taliansku. V prvej časti sa daná časť lebky nasnímala pomocou CT a podľa neho sa vytvoril 3D model budúceho implantátu. Chirurg tento model posúdil a podľa neho vytvoril definitívny implantát. Výnimočnosť implantovanej náhrady spočíva v tom, že pôvodná ľudská kosť prerastie tkanivá tejto výplne,“ pokračuje Šulaj. Implantát je zaujímavý aj tým, že je vyrobený na mieru a presne kopíruje tvar chýbajúcej časti lebky.

Malý pacient sa má po operácii dobre. „Budem tu do piatku, možno pondelka a potom pôjdem domov. Vôbec nič ma nebolí. Už sa teším kedy zasa sadnem na bicykel,“ priznal sa Martin, ktorému sa vážna dopravná nehoda stala práve na bicykli. Implantát má široké využitie. Je možné ho použiť ako výplň kostných defektov nielen v neurochirurgii, ale aj v ortopédii, čeľustnej a tvárovej chirurgii.

moo Foto: FNsP Roosevelta Banská Bystrica

Operacia
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM