Jakub Forgács Rôzne

Chladnička, televízor, či prútený kočík zadarmo? V Bystrici ste mohli získať skutočne všeličo FOTO

Len tak prísť a zobrať si, čo vás osloví? Aj to ste mohli zažiť v banskobystrickej Zóne bez peňazí, kam ľudia nosili veci od výmyslu sveta a iní si ich zase brali. A čo si nevzali domov, poslúžilo na dobrú vec.

Ilustračný obrázok k článku Chladnička, televízor, či prútený kočík zadarmo? V Bystrici ste mohli získať skutočne všeličo FOTO
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu sa v Urban spote (bývalé Kino Hviezda) uskutočnila ďalšia Zóna bez peňazí, kam mohol každý priniesť veci, ktoré už nepotreboval a mohli potešiť niekoho iného a tiež nájsť si niečo, čo sa mu páčilo a zobraziť si to úplne zadarmo.„Tohto­ročná Zóna bez peňazí dopadla veľmi dobre, ľudí prišlo nad očakávanie. Bohužiaľ, tentokrát sme nemali k dispozícii vykurované priestory a taktiež výstavných stolov bolo menej k reálnemu množstvu donesených vecí, takže aj s týmto nabudúce budeme musieť počítať a pripraviť sa na to,“ prezradila po akcii jedna z organizátoriek Daniela Málusová.

Jednen kúsok puzzle

„Ľudia nosili poväčšine oblečenie a potom to boli užitočné veci, taniere, keramika, rôzne pekné veci, ako rámiky na fotky, náhrdelníky, ozdoby a podobne,“ povedala so slovami, že ľudia tentokrát priniesli také veľké množstvo vecí, že boli potrební traja – štyria ľudia a jeden celý deň na ich pretriedenie. Medzi donesenými vecami sa našli aj skutočne kuriózne kúsky. „Viem, že niekto doniesol krásny prútený kočík, počula som o chladničke, televízore a podobne. Kuriozitou bol aj jeden kúsok (kusovo jeden) puzzle a iné, ktoré sa ťažko opisujú, ale to tiež patrí k tomu,“ dodala s úsmevom

„Počas soboty sa v Zóne bez peňazí „vystriedalo“ približne 400 a viac ľudí, je to však len odhad. Až do večera tam bolo stále množstvo ľudí, jedni prichádzali s vecami, druhí si veci odnášali a takto to fungovalo celý deň,“ povedala Málusová, podľa ktorej sa v neskorších hodinách tento tok ustálil a na koncert ostalo pár ľudí, ktorí prišli aj kvôli večernému programu.

Ušlo sa aj ľuďom v núdzi

Ako spomenula, napriek zime a slabšiemu osvetleniu ľudia vytvorili veľmi príjemnú atmosféru, niektorí sa zdržali aj celý deň, keďže prebiehali aj sprievodné akcie, do ktorých sa zapojili – premietanie filmov festivalu Jeden svet, workshopy a prednášky. „V porovnaní s minulým rokom bolo zorganizovaných viacej workshopov, na ktorých sa ich vedúci ochotne podelili s ľuďmi o techniky a skúsenosti, a to všetko bez nároku na honorár,“ poznamenala.

A čo sa stalo s tým, čo si ľudia neodniesli domov? „Väčšina vecí už poputovala do Krízového centra. Nejaké knižky nájdete v kaviarni na Hornej ulici, hračky sa dostanú k deťom prostredníctvom organizácie Úsmev ako dar, jedna škatuľa ide na Zónu bez peňazí do Brezna no a dve veľké škatule bohužiaľ skončili aj v koši,“ dodala Málusová so slovami, že veľa rozmýšľali nad tým, čo s nimi, ale poškodené veci, zničené hračky a podobne sa už nikam nedali umiestniť.

Pozrite si, ako to vyzeralo v Zóne bez peňazí v našej fotogalérii!

Kopy oblečenia, knihy, aj hračky... V Zóne bez peňazí bolo z čoho vyberať
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM