Veronika Senkova Rôzne

Černice a maliny lákajú Bystričanov. LOKALITY v okolí, ktoré potešia darmi prírody

Sezóna chutných lesných plodov je tu. Namiesto supermarketu si ich môžete zájsť pohľadať aj do okolitých lesov. Kde všade rastú sladké dobroty?

Ilustračný obrázok k článku Černice a maliny lákajú Bystričanov. LOKALITY v okolí, ktoré potešia darmi prírody
Foto: Veronika Senkova / Zdroj: bystrica.dnes24.sk

V našich zemepisných šírkach sa už zberači chutných darov prírody nevedia dočkať na zahájenie černicovej oberačky. Najlepšie lokality na zber sú častokrát dostupné pešo alebo bicyklom, a to len niekoľko kilometrov od mesta. Odmenou vám budú jedny z najzdravších plodov, aké príroda ponúka.

Šachtičky aj Donovaly

Kde máme tieto superzdravé plody lesa v okolí Bystrice hľadať? Ak máte zálusk na úrodu černíc, určite si urobte výlet na Šachtičky, kde sa tieto plody vyskytujú v okolí cyklotrasy smerom na Donovaly.

„Ja najradšej chodím na cyklocestu za Hotelom Šachtička. Asi po kilometri chôdze nájdem popri ceste vždy veľa černíc. Sú veľké a naozaj sladké. A nebojím sa tam medveďov, lebo po ceste chodí vždy veľa cyklistov“, priznáva Janka zo Sásovej.

Milovníci malín si budú oblizovať prsty na ceste medzi horskou osadou Bully a Kalištím. „Každoročne ideme aj s deťmi na rúbanisko za Kalištím. Tam okrem černíc väčšinou nájdeme aj huby a nejaké maliny. Tie sú aj pri turistickom chodníku z Bullov na Kalište,“ prezradila Svetlana z Banskej Bystrice.

Eva nedá dopustiť na černicovú lokalitu medzi Králikmi a Kordíkmi: „Na bežkárskej zvážnici, ktorá v lete slúži cyklistom, ich rastie neúrekom. Známi zase chodievajú na maliny na Poníky na Úslnie. Ale v podstate sa dajú nájsť všade, len si treba všímať okraje lesov a rúbaniská.“

Zdroj vitamínov

Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov a antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať nádorovým a srdcovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje regeneráciu a schopnosť otehotnieť. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom.

Aby to pre chtivých oberačov nebolo až take jednoduché, má na nás černica aj s malinou prichystanú zbraň vo forme ostrých tŕňov. Navyše sa objavujú v oblastiach výskytu medveďa, ktorému sladké plody chutia rovnako ako nám. Takže si pri najbližšej výprave do lesa nezabudnite pribaliť rolničku alebo repertoár piesní, ktoré si budete pospevovať, aby ste huňatých zberačov odplašili.

Čítajte tiež:

V Bystrici ožíva tradícia promenádnych koncertov. Orchester aj čaj o piatej v parku

Zostali v spomienkach Bystričanov: 20 slov, ktoré sme kedysi používali bežne

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bystrica.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM