Michal Majer Kultúra

Cenu Hašterica získala tento rok VŠMU

Národnú cenu Hašterica za tvorivý čin v oblasti bábkového divadla na Slovensku za uplynulé dva roky si z festivalu Bábkarská Bystrica, ktorý sa cez víkend skončil v Banskej Bystrici, odniesol kolektív tvorcov z Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy

Cenu Henryka Jurkowského za inscenáciu pre dospelých získal Opolski teatr lalki i aktora z Poľska za hru Ivona, princezná burgundská, ktorú režíroval umelecký šéf Bábkového divadla na Rázcestí (BDnR) v B. Bystrici Marián Pecko. Porota sa rozhodla dať aj zvláštnu cenu za tvorivosť, a to Dezorzovmu lútkovému divadlu z Bratislavy za nové postupy v bábkovom divadle na Slovensku. Toto uviedlo na Bábkarskej Bystrici inscenáciu Perun, hrom bezbožných abo pogrom Slavia. Festivalovú cenu detského diváka za najlepšie bábkové predstavenie pre deti získalo izraelské divadlo Train Theatre za predstavenie Cirkus kociek.

Už 17. ročník festivalu priniesol celkom 23 predstavení v podaní 21 divadiel zo Slovenska, ČR, Poľska, Maďarska, Fínska, Francúzska a Izraela. Po prvýkrát sa niesol v duchu hesla Dvojaký impulz, ktorý oddeľoval predstavenia pre deti od predstavení pre dospelých. Kým prvý impulz v prvej polovici festivalu bol určený pre najmenšieho diváka, druhý bol venovaný najmä tínejdžerom a dospelým.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM