Jakub Forgács Kultúra

Centrum Bystrice ožije nevšednou akciou. Umelci roztancujú námestie aj priľahlé ulice

Veľká oslava tanca! Asi podobne by sa dalo nazvať to, čo chystajú tanečníci v centre mesta. Dvojhodinový program zavŕšia priamo na Námestí SNP!

Ilustračný obrázok k článku Centrum Bystrice ožije nevšednou akciou. Umelci roztancujú námestie aj priľahlé ulice
Zdroj: TASR

Banskobystrickí tanečníci sa rozhodli spojiť a spoločne osláviť Medzinárodný deň tanca. Pre verejnosť pripravili program, ktorý sa uskutoční v piatok v piatok 29. apríla po 16:00 priamo v centre mesta Banská Bystrica.

„Program vznikol pod vedením Divadla Štúdio tanca, v spolupráci tanečného odboru Základnej umeleckej školy Jána Cikkera, Univerzitného folklórneho súboru Mladosť, Folklórneho súboru Urpín, Súkromnej základnej školy 2 ruky fantázie, tanečného odboru Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici, a tiež hostí z tanečného odboru Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch,“ priblížila projektová manažérka Divadla Štúdio tanca Ľubica Demianová.

Všetci tí, ktorí sa budú zdržiavať v centre mesta sa počas zhruba dvoch hodín stretnú vo všetkých uliciach a uličkách smerujúcich k Námestiu SNP s nezvyčajným privítaním, alebo odprevadením do a z historického centra. Následne sa všetci tanečníci odprezentujú so svojím umením priamo v centre mesta, na Námestí SNP.

Medzinárodný deň tanca zastrešuje Medzinárodný divadelný ústav (ITI), Medzinárodná tanečná rada (CID) a UNESCO. Pripomína sa od roku 1982 a zvolený bol práve deň, kedy sa v roku 1727 narodil francúzsky tanečník, choreograf a tvorca moderného baletu Jean Georges Noverre, ktorého nazývali aj Shakespearom tanca. Posolstvom dňa je oslava tanca, zjednotenie jeho všetkých foriem, zvýraznenie jeho schopnosti spájať ľudí rôznych národností a kultúr, prekročiť tak politické, kultúrne a etnické bariéry a sprostredkovať bohatstvo rôznych tanečných foriem a tradícií.

Čítajte tiež:

Dom remesiel aj veľa ľudovej muziky. Program Turíčneho jarmoku láka do Ľupče

Čo ponúka víkend na prelome mesiacov? 10 tipov na trávenie voľných dní v Bystrici

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM