Michal Majer Rôzne

Centrum budú monitorovať nové kamery

Po tom, čo v minulom roku pribudlo v Sásovej päť bezpečnostných kamier, ktoré začali sledovať dianie v problematických zónach sídliska, dôjde o niekoľko týždňov k modernizácii kamerového systému aj v centre mesta. Podľa slov kompetentných by mohli no

Do verejného obstarávania na dodávateľa kamerového systému sa zapojili tri firmy. Najnižšiu cenu ponúkla spoločnosť MB TECH BB s.r.o. „Vysúťažená suma je 32 774,98 eur vrátane DPH. Okrem toho bude mesto po uplynutí záručnej doby platiť dodávateľovi 655 eur mesačne počas troch rokov za servis systému a poradenstvo k nemu,“ uviedla Tatiana Voskárová z Oddelenia strategického rozvoja mesta a verejného obstarávania. Ako dodáva, systém bude dodaný do 60-tich dní od uzatvorenia zmluvy. Keďže tá bola podpísaná 27. augusta 2010, nové kamery by mali byť k dispozícii už koncom októbra.

Bezpečnostné kamery budú umiestnené priamo v centrálnej mestskej zóne. „Pôjde o štyri kamery, ktoré budú rozmiestnené tak, aby zaberali ulice Dolná, Národná, Kapitulská, Cikkerova a Kuzmányho. Spolu s nimi budú monitorované aj Námestie SNP a Námestie Štefana Moyzesa,“ vysvetľuje náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka. Spolu so Sásovou tak bude v meste k dispozícii už 9 kvalitných bezpečnostných kamier, ktoré spĺňajú náročné kritériá. V porovnaní s inými mestami však Bystrica má čo doháňať. Susedný Zvolen alebo Prievidza majú viac ako 20 funkčných kamier, omnoho menšie mesto Krupina disponuje deviatimi a 4 kamery má dokonca aj dedinka Hrochoť.

Bezpečnostný kamerový systém patrí v súčasnosti už k štandardnému vybaveniu každého mesta aj niektorých obcí. „Obrovskou výhodou kamier je možnosť 24-hodinovej nepretržitej kontroly vybranej lokality a v prípade porušenia zákona je možná identifikácia páchateľa. Následne môže byť záznam použitý ako dôkazný prostriedok,“ spomína výhody kamerového systému náčelník mestskej polície. „V neposlednom rade majú kamery aj preventívny charakter. Existuje predpoklad, že ak občania budú vedieť, že v určitej lokalite bol inštalovaný kamerový systém, budú viac dbať na dodržiavanie verejného poriadku a právnych noriem,“ uzatvára Piterka.

gr Foto: kosice.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM