Monika Obrtalová Rôzne

Časť Úradu BBSK sa presťahuje do Radnice

Na dnešnom stretnutí poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodovalo o zámene nehnuteľnosti medzi krajom a firmou MBB a.s. Banská Bystrica. Predmetom zámeny bola budova SPŠ Stavebnej na Skuteckého ulici a bývalý Pioniersky dom v Parku

„Takýmto spôsobom budú naši zamestnanci len v dvoch budovách a nie kade-tade po celej Banskej Bystrici. Bude to jednoduchšie, rýchlejšie, všetci budeme pokope, čím ušetríme za energie veľké finančné prostriedky,“ kvituje rozhodnutie poslancov zastupiteľstva predseda kraja Vladimír Maňka, podľa ktorého takto ušetrené financie môžu ísť napríklad na pomoc školám v zriadovateľskej pôsobnosti BBSK. Po novom bude mať teda Úrad BBSK už len dve sídla, okrem doterajšej oficiálnej budovy na hlavnom námestí aj v priestoroch zadného traktu Radnice. „Keď budeme od seba vzdialení len pár metrov, bude sa kraj ľahšie a jednoduchšie riadiť,“ povedal Maňka, ktorý plánuje so sťahovaním niektorých kancelárií začať už v októbri.

Rozhodnutie zastupiteľstva o zámene budov sa však nepozdávalo viacerým poslancom, ktorí mali pre svoj nesúhlas aj pádne argumenty. „Ja sa veľmi čudujem Mestu Banská Bystrica, že prijalo rozhodnutie o tejto zámene. SPŠ Stavebná je totiž ďalší „čierny Peter“, ktorý drží, teraz už, v ruke magistrát, pretože bude potrebovať nemalé peniaze na jeho rekonštrukciu. A tie mesto žiaľ nemá,“ vyjadril svoj názor na celú vec poslanec Ján Chladný. „Máme dostatok kultúrnych inštitúcii, na ktoré vynakladáme množstvo finančných prostriedkov, napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí, Hvezdáreň alebo Verejná knižnica Mikuláša Kováča. Tie sídlia v budovách, za ktoré platíme nájom. Presťahovaním týchto inštitúcií do objektu bývalej školy by sme za nájom ušetrili a tieto financie by sme následne investovali do jej opráv,“ myslí si poslanec Roman Malatinec, ktorý ako jediný z prítomných poslancov zahlasoval proti zámene spomínaných priestorov.

Firma MBB už má aj hrubú predstavu čo s budovami na Skuteckého ulici a v Parku Janka Kráľa. Tieto predstavy však podliehajú schvaľovaniu Valného zhromaždenia MBB a známe tak budú najskôr o dva týždne. „Počkáme si na podpísané uznesenie zastupiteľstva BBSK a v tejto veci budeme následne rokovať. Zatiaľ teda nechcem prezrádzať nič konkrétne,“ povedal na adresu celej veci predseda predstavenstva MBB a.s. Ľubomír Bobák.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM