Monika Obrtalová Rôzne

Časť R1-tky otvoria už o mesiac

Výstavba projektu rýchlostnej cesty R1 Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat finišuje. Presne o mesiac 28. septembra by mali byť odovzdané do užívania prvé tri úseky medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami. Posledný štvrtý úsek, severn

Podľa Lenky Kubejovej, hovorkyne zhotoviteľa stavby Granvia Construction, sú hlavné stavebné práce takmer ukončené. Počas uplynulých dní sa činnosť na stavbe sústredila najmä na dokončenie jednotlivých stavebných objektov. „Pokračovali dokončovacie práce, najmä budovanie krajníc, odvodňovacích žľabov curb-king, svahovanie, zahumusovanie, hydroosev svahov cestného telesa, montáž oceľových zvodidiel a montáž oplotenia. Pokračovala aj výroba stredových monolitických betónových zvodidiel a osadzovanie prefabrikovaných betónových zvodidiel, začalo sa osádzanie portálov dopravného značenia,“ uviedla Kubejová. V júli pracovalo na výstavbe rýchlostnej cesty 2600 pracovníkov, vyše 330 dopravných prostriedkov a 315 strojov.

Celková dĺžka rýchlostnej cesty je 52 kilometrov, jej povrch predstavuje 1,1 milióna štvorcových metrov. Po celej trase sa nachádza 78 mostov, vyše 32 kilometrov protihlukových stien, každý z prvých troch úsekov má po dve križovatky. Po celej dĺžke komunikácie sú optické vlákna, na sieť optických káblov sú pripojené rôzne terminály, kamery, snímače. Operačným centrom rýchlostnej cesty R1 bude novovybudované Stredisko správy a údržby rýchlostnej cesty v lokalite Selenec bezprostredne za Nitrou. V modernom Centre riadenia dopravy sa budú zbierať a vyhodnocovať aktuálne informácie z cesty. Tie sem bude posielať 27 kamier, 12 meteorologických staníc, osem senzorov zabudovaných vo vozovke a odlučovače ropných látok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM