Jakub Forgács Správy

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Bystrici bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha nás čaká už onedlho. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v Banskej Bystrici. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Bystrici bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy
Zdroj: Dnes24.sk

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. Na mieste nerušenom umelým osvetlením uvidíme za hodinu asi 60 – 70 meteorov za hodinu.

S odborníkmi z banskobystrickej Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella sa nám spojiť nepodarilo, keďže niektorí sú z dôvodu konania meteorickej expedície nedostupní a rovnako tak ani nebude možné sledovať Perzeidy priamo z hvezdárne, ktorá je pre verejnosť zatvorená až do 22. augusta 2015. Spojili sme sa však s Jarmilou Macalákovou, vedúcou astronomického krúžku Centra voľného času Havranské 9, ktorá nám o možnostiach sledovania tohto meteorického roja v našich končinách povedala viac.

„Perzeidy bude možné sledovať už večer. Najlepšie ich bude vidno po polnoci, pokiaľ ešte nesvitá. Mesiac pozorovanie rušiť nebude, budú ideálne podmienky, bez mrakov. Ako Zem obieha okolo Slnka, proti smeru hodinových ručičiek, od polnoci sa bude správať ako čelné sklo auta, bude narážať do Perzeidov. Budú sa dať síce pozorovať už aj večer okolo deviatej, ale to je ako zadné sklo auta, teda mimo smeru. Niečo Zem zachytí, ale najviac ich býva po polnoci, keď už Zem ide do prúdu Perzeidov čelne,“ vysvetlila Macaláková.

Podľa jeho ďalších slov najlepšie uvidíte tento jav na miestach mimo mesta, kde je obloha jasnejšia a neruší ju umelé svetlo. Zoberte teda deku, karimatku, svoju lásku a vyhľadajte si romantické miesto v prírode. „Perzeidy bude možné sledovať kdekoľvek mimo mestského osvetlenia, ideálne na kopci, napríklad smerom na Suchý vrch, ale aj na Vartovke, smerom na Mičinú. No čím ďalej od mesta, tým bude zážitok intenzívnejší,“ doplnila Macaláková. Možno tak zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní aj nejaké prianie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM