Jakub Forgács Samospráva

Bystricu trápia hriechy minulosti. Najvyšší kontrolný úrad poukázal na pochybenia

Závažné skutočnosti, ktoré siahajú do dávnej minulosti, na pretrase. Súvisia s mestskou príspevkovou organizáciou.

Ilustračný obrázok k článku Bystricu trápia hriechy minulosti. Najvyšší kontrolný úrad poukázal na pochybenia
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) z roku 2013 a následnej kontroly plnenia prijatých opatrení,poukázali na závažné skutočnosti, ktoré siahajú do dávnej minulosti. "Súvisia s mestskou príspevkovou organizáciou „Investorský útvar mesta Banská Bystrica“ (IÚM), kde došlo k zásadným pochybeniam. V záujme súčasného vedenia mesta je spolupracovať aj s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytnúť im maximálnu súčinnosť. Ak to bude možné, vzhľadom na súčasný a zdedený stav tohto útvaru, samospráva chce problémy z minulosti definitívne vyriešiť a uzavrieť,: uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

IÚM vznikol v roku 1988. O tri roky neskôr prešiel uznesením Mestského zastupiteľstva do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica ako inžinierska organizácia. K jej základným aktivitám patrila inžinierska a investorská činnosť v príprave a realizácii stavieb, projekčná, inžinierska a dodávateľská činnosť, geodetické práce, majetkovo právne vysporiadanie pozemkov do majetku mesta, správa majetku mesta, prenájom zvereného majetku… Neskôr pribudli ďalšie funkcie: výstavba nových objektov, bytových nájomných domov i vybavovanie dotácií zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

„Aj keď Investorský útvar mesta Banská Bystrica nevykazuje žiadnu činnosť, po právnej stránke stále existuje a k jeho zrušeniu doposiaľ nedošlo. Komplexná dokumentácia, listiny a podklady preukazujúce odovzdanie a prevzatie majetku IÚM na mesto však chýba a je otázne, či vôbec existuje,“ pokračovala hovorkyňa.

„Na tieto pochybenia poukázal Najvyšší kontrolný úrad už v roku 2013. Vtedajšiemu vedeniu sa niečo podarilo vyriešiť, no stále tu máme nezaúčtovaný majetok vo výške viac ako desať miliónov eur. Vytvorili sme pracovnú skupinu na čele s koordinátorom, ktorá bude vyvíjať snahu a aktivity, aby sme ho identifikovali. Spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní a chceme, aby sa tento problém raz a navždy uzavrel,“ hovorí prednosta Mestského úradu v Banskej Bystrici Martin Adamec.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Námestie SNP v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM