Michal Majer Kultúra

Bystricu opäť navštívil jazz

V piatok 14. mája sa Banskou Bystricou niesli tóny jazzovej hudby. V meste pod Urpínom totiž odštartoval 15. ročník jazzového festivalu United Europe Jazz Festival, ktorý patrí už medzi tradičné banskobystrické podujatia.

Otvorenie jazzové festivalu sa malo pôvodne konať na hlavnom námestí, no kvôli nepriaznivému počasiu bol program presunutý do Estrádnej sály bývalého Domu kultúry. Festival začal plánovaným pochodom dixielandových orchestrov mestom s podtitulom Dixieland Streetparade a celé podujatie napokon odštartoval The Original Dixieband Slovakia. „V zahraničí sa bežne a s obľubou hráva jazzová hudba. V Anglicku, Holandsku, Švajčiarsku, Nemecku sa hráva jazz na námestiach, festivaloch, ale aj na rôznych jarmokoch či dokonca na futbalových štadiónoch. Slovenské publikom je možno malé, ale zato fantastické,“ priznali sa členovia kapely The Original Dixieband Slovakia, ktorí na tomto hudobnom žánri vyrástli.

Festival, ktorý sa v Banskej Bystrici koná už po pätnástykrát založil hudobník Michal Kališka. V roku 1995 sa mu spolu s viacerými miestnymi jazzovými hudobníkmi podarilo splniť ich želanie a usporiadať tu 1. dixielandový festival. Odvtedy sa táto akcia koná každý rok a zúčastňuje sa na ňom nielen staršie publikum, ale aj mladšia generácia.

Dnes sa podľa slov organizátorov môžu diváci tešiť na galakoncert v Europa culture center, kde sa predstaví kapela YAMARHA (Robo) Band & Dáša Libjaková, kapela MONK či americko-rakúske zoskupenie Vlado Vizár Jazz Quartet & Margaret Carter & Elly Wright. Pre návštevníkov je pripravené aj vystúpenie žiakov zo Základnej umeleckej školy Jána Cikkera v Banskej Bytrici a mnoho iných.

S festivalom United Europe Jazz Festival je spojená aj výstava jazzových fotografií, ktorú si môžete prezrieť priamo pred Estrádnou sálou PKO, ako aj v priestoroch najväčšieho obchodného centra počas celého mája.

Lenka Schmidtová

united europe jazz fest
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM