Michal Majer Kultúra

Bystricu čaká festival Barbakan

Festival Barbakan 2010, ktorý sa v Banskej Bystrici začne 30. septembra, predstaví niekoľko druhov súčasného umenia. Aj tento rok si na ňom návštevníci nájdu to svoje z hudby, filmu a fine-artu.

Ako TASR priblížil organizátor festivalu Miro Lánik, súčasťou filmového Barbakanu bude súťažná sekcia študentských filmov. „Môžete sa tešiť na študentské snímky z 13 krajín sveta.“ Ich kvalitu bude v troch kategóriách – dokumentárny, animovaný a hraný film posudzovať medzinárodná porota. Tá udelí štyri ocenenia, o piatom rozhodnú hlasujúci diváci.

V nesúťažných sekciách diváci uvidia reprezentačný výber filmov súčasného prúdu tzv. rumunskej novej vlny. „Festivalových nadšencov zaujme sekcia Ozveny filmových festivalov zostavená z diel uvedených na najvýznamnejších tunajších i zahraničných festivaloch.“ Sci-fi filmy prinesie sekcia Varovný prst. Podľa Lánika sa fanúšikom hudobného umenia na troch pódiách vo vybraných kluboch v centre mesta predstaví pestré spektrum hudobných formácií. Na svoje si prídu fanúšikovia alternatívnej svetovej i domácej scény. Na podujatí sa predstavia tiež mladé banskobystrické kapely.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM