Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrický študent držiteľom piatich rekordov. Rubikovu kocku poskladá aj nohami

Pod Urpínom máme mnoho mladých talentov. Jedným z nich je aj Dalibor (16), ktorého sme o jeho nevšednej záľube, s ktorou žne úspechy, vyspovedali v rozhovore

Ilustračný obrázok k článku Bystrický študent držiteľom piatich rekordov. Rubikovu kocku poskladá aj nohami
11
Galéria
Zdroj: archív Dalibora Mršku

Dalibor Mrška (16) pochádza z dediny Kunešov neďaleko Kremnice, ale už druhý rok študuje na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. Na prvý pohľad obyčajný chalan má však obdivuhodný talent. Drží hneď niekoľko slovenských rekordov v skladaní Rubikovej kocky.

Ako dlho si sa učil skladať Rubikovu kocku a kedy si s tým vôbec začal?

Začalo to v Januári 2014, keď som na meniny dostal od mojej tety príveskovú Rubikovu kocku. Keď ma to pár dňoch začalo štvať, že je neviem poskladať, vyhľadal som si návody na YouTube a trvalo mi pár dní a veľa pokusov, aby som ju prvýkrát zložil. Neskôr som sa dostal k tomu, že existuje Česko-Slovenská komunita speedcubingu, kde sú ľudia ktorí skladajú kocku za čo najrýchlejší čas. Prišlo mi to ako dobrá výzva a začal som aj ja skladať kocku „na čas“. Vtedy som sa do toho dostal hlbšie, začal som študovať rôzne metódy, radiť sa s ostatnými a taktiež som začal natáčať videá zo svojich pokusov.

Kedy si si povedal, že sa prihlásiš na prvú súťaž a ako si dopadol?

Keď som sa dozvedel, že existujú súťaže v skladaní kocky, hneď mi udrela do oka Czech Open 2014, ktorá sa každoročne organizuje v Parubiciach spoločne so šachovým turnajom. Bol to pre mňa veľký zážitok, oficiálne súťažiť, vidieť a porozprávať sa s ľuďmi s rovnakým koníčkom. Na súťaži som mal na tú dobu mal celkom dobré výsledky, priemer 20.70 sekundy. Ale hlavne som tam získal veľkú motiváciu viac trénovať a niečo dokázať.

Ako sa ti darilo potom?

Na mojej druhej súťaži v Prahe sa mi podarilo získať prvý Slovenský rekord v kocke Skewb, s najlepším časom 6.54 sekundy. Bol to vtedy veľký zážitok a motivovalo ma to skladať ďalej a zlepšovať sa. Po tejto súťaži som si obľúbil kocku Skewb, s ktorou sa mi podarili ďalšie úspechy.

Na zloženie kocky existuje asi viacero postupov. Máš nejaký svoj, ktorý máš nadrilovaný?

Medzi „speedcubermi“ je najpoužívanejšia medóda CFOP. V praxi to znamená, že mám nadrilovaný postup, resp. metódu, ale nie ťahy. Stav kocky závisí od zamiešania a od ťahov, ktoré spravím. Nedá sa teda presne predpovedať, aké ťahy budem robiť alebo na koľko ťahov kocku poskladám.

Je skladanie kocky na čas aj o šťastí – počiatočnom rozložení kocky?

Občas áno. Niekedy sa stáva že už zo začiatku sú poskladané alebo spojené niektoré kocky, ale častejšie sa zvykne preskočiť krok uprostred alebo na koniec solvu (pozn.: jedno poskladanie kocky).

Hlava ti asi musí pracovať poriadne rýchlo. Vidno to napríklad aj na hodinách matiky?

Veľa ľudí si to myslí, ale nie vždy to musí byť tak. :) Ja osobne matiku zvládam v pohode, ale myslím si, že skladanie kocky na čas nemá toho veľa spoločného s počítaním. Skôr ide o rýchlosť a priestorovú orientáciu.

Používaš na súťažiach nejakú špeciálnu či svoju šťastnú kocku?

Kocky používam tie, s ktorými doma dávam najlepšie výsledky a ktoré sú mi najpohodlnejšie na skladanie.

Aký je najrýchlejší čas, za ktorý si kocku poskladal?

Momentálne je to 7.48 sekundy.

Koľko času denne venuješ tomuto svojmu hobby?

Najaktívnejšie sa skladaniu venujem, keď sa pripravujem na súťaž. Vtedy je to pokojne aj tri hodiny denne. Inokedy taká hodinka postačí.

Aké sú tvoje najväčšie úspechy?

Za môj najväčší úspech môžem jednoznačne považovať môj slovenský rekord v kocke Skewb s časom 1.70 sekundy, s ktorým som sa v tom čase umiestnil ako 5. celosvetovo. Za úspechy považujem aj ďalšie slovenské rekordy. V kocke Skewb držím aj rekord v priemere, čo je 3.69 sekundy, jeden rekord v skladaní Rubikovej kocky na najmenej ťahov – 28 a dva ďalšie rekordy v skladaní Rubikovej kocky nohami (najlepší čas aj priemer), ktoré som vytvoril nechtiac tým, že som sa len zo srandy prihlásil a skončilo to rekordom.

Chcel by si sa so svojím talentom prepracovať aj na väčšie súťaže?

Minulý rok som sa zúčastnil Európskeho šampionátu… Ktovie, keď sa naskytne príležitosť a prostriedky, možno sa ocitnem aj na Svetovom. :)

Pozrite si Dalibora a jeho umenie v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Dalibor to s Rubikovou kockou vie. Bystrický študent drží 5 rekordov
11
Galéria
Zdroj: archív Dalibora Mršku
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM