Jakub Forgács Iné športy

Bystrický rodák sa predviedol v plnej sile: Pretekár Gonda triumfoval na okruhu v Le Mans

Tak to už hej! Automobilový pretekár spod Urpína opäť predviedol svoje schopnosti. Vo vytrvalstných pretekoch vo Francúzsku nenašiel Richard Gonda premožiteľa.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický rodák sa predviedol v plnej sile: Pretekár Gonda triumfoval na okruhu v Le Mans
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda zvíťazil v sobotňajších vytrvalostných pretekoch seriálu Renault Sport Trophy na okruhu vo francúzskom Le Mans. Banskobystrický rodák štartoval z pole position a spolu s kolegom Andreom Pizzitolom dokázali udržať vedúce postavenie. Po troch tretích miestach v belgickom Spa-Francorchamps, maďarskom Hungaroringu a nemeckom Nürburgringu oslavuje slovenský pilot prvé víťazstvo v kategórii endurance v tejto sezóne.

Gonda (21) štartoval do 70-minútových (+1 kolo) pretekov na skrátenom okruhu la Sarthe vďaka víťazstvu v sobotňajšej kvalifikácii z pole position a svoju priečku dokázal udržať. V prvej zákrute došlo k viacerým kontaktom, no slovenský jazdec sa im dokázal vyhnúť. Gonda jazdil rýchle kolá a pred druhým Maxom van Splunterenom si udržiaval od začiatku dvojsekundový náskok, ktorý stále mierne narastal. Asi 40 minút pred koncom zamieril Slovák s asi 11-sekundovým náskokom na čele do boxov a v prototype RS01 ho vystriedal kolega z tímu ART Junior Andrea Pizzitola. Francúz nebol úplne v pohode, druhý Schothorst postupne znižoval manko, no napokon ho nedokázal ohroziť. V hodnotení vytrvalostných pretekov sú Gonda s Pizzitolom na priebežnej 2. priečke.

Prvá časť vytrvalostných pretekov je samostatne hodnotená a jazdci Prestige kategórie si do celkového hodnotenia započítavajú body z poradia po 30 minúte Endurance pretekov. Gonda si teda z týchto pretekov odniesol 25 bodov a v celkovom hodnotení sa posunul na 4.miesto, pričom na prvého Capitania stráca už len 22 bodov.

„Som veľmi spokojný s dnešným dňom. Ráno v kvalifikácii to bolo dosť zložité kvôli červeným vlajkám a silnej premávke na trati, ale nakoniec sa to podarilo, boli sme najrýchlejší. Bolo to veľmi dôležité pre dnešný aj zajtrajší štart do pretekov. Čo sa týka pretekov, som veľmi rád, že som sa teraz vyhol všetkým kolíziám po štarte. Snažil som sa na to od začiatku tlačiť a zároveň si kontrolovať moje tempo. Podarilo sa mi spraviť dostatočný náskok pred druhým, ktorý Andrea dokázal udržať, napriek tomu, že bolo veľmi namáhavé riadiť auto ku koncu pretekov kvôli balansu. Každopádne je dnešný výsledok dobrý pre oba šampionáty – Prestige aj Endurance. Zajtra pokračujeme a urobíme všetko pre víťazstvo,“ povedal v sobotu Gonda.

Jediný slovenský zástupca v prestížnom šampionáte sa v nedeľu predstaví v šprintových pretekoch, do ktorých bude opäť štartovať z pole position,

Text a foto: Richard Gonda, tlačové centrum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM