Monika Obrtalová Rôzne

Bystrický región prišiel o jedinečnú atrakciu

Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sú tradičným podujatím, ktoré mnohým Banskobystričanom evokuje začiatok leta. Po šestnástich rokoch ho však v Tureckej nenavštívite. Sťahuje sa totiž na Oravu. Rozhodli tak členovia Občianske

„Hlavným problémom, prečo sme sa rozhodli zmeniť miesto konania majstrovstiev, bola nezhoda okolo termínu ich konania. Každý rok pripadli majstrovstvá na posledný májový týždeň, starosta spolu s poslancami však odmietli dátum 28.máj a navrhovali presunúť celú akciu na začiatok júla alebo koniec augusta,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie predseda OZ Halušky Turecká Ivan Makovník. Podľa členov združenia by práve zmena termínu mohla byť príčinou nízkeho počtu súťažiacich, a tým aj malej účasti návštevníkov. „Veľa ľudí nám už písalo, telefonovalo a vyjadrili len súhlas s termínom koniec mája, na ktorý si už za tie roky zvyknutý. Začiatok júla nevyhovoval kvôli tomu, že by sa podujatie krylo s jednou veľkou akciou na Starých Horách, a o to menej by prišlo ľudí. Koncom augusta zase začínajú v regióne tradičné trhy a jarmok, čo by takisto neprispelo k vysokej účasti,“ vysvetľuje riaditeľ pretekov Milan Holák.

Členovia združenia zvažovali ešte pred Terchovou tri lokality v Banskobystrickom regióne. „Mali sme na výber z obcí Staré Hory, Špania Dolina a Králiky, ani jedna z alternatív však nevyhovovala. Staré Hory sme vylúčili kvôli ceste smerom na Donovaly, ktorá ide rovno stredom dediny. Išlo najmä o bezpečnosť. Predsa len budú mať niektorí už pár pív v sebe a treba myslieť aj na deti,“ hovorí o dôvodoch zamietnutia prvej alternatívy Milan Holák a pokračuje ďalej: „Špania Dolina bola vhodným miestom na majstrovstvá, no tu zasa nebolo dostatok parkovacích miest. Králiky zase neuspeli kvôli tomu, že by sme akciu museli presunúť k vlekom a táto oblasť nepatrí obci.“ Napokon sa teda združenie rozhodlo pre Terchovú, kde sa každoročne konajú viaceré podujatia s podobným charakterom a navyše vedenie obce prisľúbilo aj podať pomocnú ruku pri organizovaní majstrovstiev. „Vo všetkom nám vyšli v ústrety. Sú ochotní a takisto aj skúsení, navyše prostredie dokonale vyhovuje podmienkam akcie,“ povedal Ivan Makovník.

Okrem samotnej obce sa na organizovaní podujatia bude podieľať aj miestna agentúra Rozmarín. „My máme na starosti kultúrny program a sprievodné akcie, ktoré odštartujú v sobotu 28. mája o 10.00 hodine. Bude tu niečo pre deti aj dospelých. Vyberali sme najmä z ponuky lokálnych hudobných skupín, ktoré sú známe na Orave aj Kysuciach a večer bude všetkých baviť Senzi Senzus,“ predstavuje sprievodný program Tomáš Krúpa z agentúry Rozmarín, ktorá spoločne s obcou finančne podporí aj časť podujatia. Samotné varenie a jedenie bryndzových halušiek bude stáť približne 6 až 7 tisíc eur, tieto peniaze pôjdu z peňazí OZ Halušky Turecká.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM