Jakub Forgács Samospráva Samospráva

Bystrický poslanec prehovoril o svojom obvode: Ľudia sa sťažujú na diery v chodníkoch, brechanie psov aj neúctu k histórii

Zastupujú nás a rozhodujú o chode mesta... Banskobystrickí poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy Nemajú pritom núdzu ani o kuriózne požiadavky. Dôkazom sú aj problémy, s akými sa Bystričania obracajú na mestského poslanca Pavla Katreniaka.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický poslanec prehovoril o svojom obvode: Ľudia sa sťažujú na diery v chodníkoch, brechanie psov aj neúctu k histórii
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci sa vo svojich volebných obvodoch skutočne nenudia. Niet sa čomu čudovať, veď v tak veľkom meste ich máme iba štyri. Volebný obvod č. 1 tvoria centrum, Majer, Uhlisko, Senica a Šalková. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Viera Dubačová, Ludvik Nábělek, Marcel Pecník, Stanislav Mičev, Ján Šabo, Jaroslav Kuracina a Pavol Katreniak. Práve s posledným menovaným poslancom sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice.

Rozumnejšie rozdeľovanie peňazí

Prvý volebný obvod je veľmi členitý. Patrí doň historické jadro, sídlisko i Fortnička, Graniar, Belveder, Uhlisko, Majer, Šalková i Senica. „Každá časť má svoje špecifiká a pre internetového čitateľa by to bol zdĺhavý výpočet. Zostručním odpoveď teda na to, čo mňa najviac zamestnávalo: oprava výtlkov, ciest, chodníkov, úprava verejných priestorov, zeleň,“ ozrejmil Katreniak dianie vo svojom volebnom obvode.

„Podarilo sa opraviť komunikáciu a verejné osvetlenie na Viestovej ulici, kde býva viacero osôb odkázaných na vozíček. A urobiť apendix Hurbanovej ulice. Býva tam síce len pár ľudí, ale ten prístup k domom mali otrasný. Do konca roka nie je už veľa času. Teraz sa robí chodník od pošty k „Hungárke“. Škoda, že sa rekonštrukcia nezačala skôr. Moja sestra si na jednej jame, v ktorej stála voda, dolámala v lete ruku, ktorá sa nevie zahojiť,“ povedal.

Poslanec by vo svojom volebnom obvode predovšetkým rád odstránil drobné nedostatky, ktoré ľudí dlhodobo trápia. Ako spomenul, nebude tomu tak, pokiaľ nebude v meste rozumnejšie rozdeľovanie peňazí. „Podpory „hocičoho“ tu už bolo v minulosti dosť. Ten „Leninov“ park, to je už trauma, "spacakaná“ ešte za primátora Ivana Saktora. Alebo nefunkčné fontány či stav parčíka pred mestským domom. O parkovisku pri mestskom úrade, ktoré nerozumní poslanci odpredali súkromníkovi, som už toho navravel dosť," pokračoval so slovami, že vtedy ho obviňovali, že bol proti rozvoju mestu, no takýto rozvoj mesta si vraj neprosí.

A čo ho, naopak, teší? „Viacerí mladí ľudia sa chytili. Napríklad komunita na sídlisku. Zohnali si farby, štetce, kefy, eurá a poď ho zveľadiť priestor na zasypanom kanáli! Bol som na jednej takejto brigáde. Mladé ženy doniesli dokonca koláče. Kiež by takýchto ľudí s chuťou do života malo naše mesto čím viac,“ dodal Katreniak.

Sťažnosti na stav ciest aj brechanie psov

Bystričania majú podľa jeho slov rôzne priority. Tí zo stredu mesta tvrdia, že tadiaľ vedú všetky tepny a stred je preťažený. Na sídlisku majú problémy s parkovaním v niektorých vnútroblokoch. Graniar dlhodobo volá po novej komunikácii. Majer je ako piata kolóna. Šalková sa sťažuje, že je najviac bitá. Zápachom, skládkou, kanalizáciou. Senica je zase príliš atakovaná," vymenoval s tým, že pritom všetci majú pravdu. Ako doplnil, poslanec sa musí pozrieť na ich požiadavky z ich uhla pohľadu a nájsť kompromis. A to vraj nie je vždy jednoduché. Najmä ak s tými ľuďmi spolucíti.

Ako ďalej spomenul, občania sa na neho obracajú osobne, e-mailom aj telefonicky. „Číslo môjho mobilu som pre potreby kontaktu s ľuďmi zverejnil dávno,“ pokračoval Katreniak a poznamenal, že každý štvrtok popoludní drží niektorý poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva službu v občianskej poradni na mestskom úrade.

Najčastejšou sťažnosťou je podľa jeho slov, okrem stavu komunikácií a zelene, zahusťovanie mesta. „Nezabetónovaná plocha akoby bola v Banskej Bystrici menejcenná, viď terajšie dianie na Huštáku. Ďalej sú to diery v chodníkoch a cestách, vyhodené kocky, prepadnutý kanál, odokrytá šachta, hluk z verejných podujatí z pohostinstiev, nekultúra cestovania vlakom a autobusom, zničený autobusový prístrešok, problém s umiestnením kontajnera na odpad, reklama v križovatke, neodhrnutý sneh, nepozametaný chodník, pokazená lampa, strom s konármi čnejúcimi do bytu alebo za plot, organizované žobranie v pešej zóne, surové parkovanie, kŕmenie holubov, brechanie psov, neúcta k histórii,“ vymenoval.

Občas sa stretne aj s kurióznejšími podnetmi od občanov. Ako spomenul, dôchodcovia sa cítia byť opustení. „Niekedy je smutné až strašné počúvať tie príbehy. Ako o nich nikto, ani rodina nedbá. Vtedy človek musí byť psychológom či spovedníkom. V októbri bol za mnou v občianskej poradni ujo, ktorý žiadal vybaviť ocenenie. Najvhodnejšie vraj od pána prezidenta. Lebo ujo sa zaslúžil o výstavbu jedného zariadenia v Ľubietovej,“ prezradil.

Sníva o ihrisku v centre

Vo svojom volebnom obvode má do budúcna viaceré plány. Veľmi by podľa vlastných slov privítal, ak by sa podarilo voviesť do chodu obvodu systém s poctivým položením priorít, ich utriedením a realizovaním. „Aby boli jasné finančné toky. Keby boli spravodlivo nastavené, nebolo by až také dôležité, či bude poslancom Paľo, Vierka alebo Marcel a primátorom Peter, Jano alebo Vlado. Keby fungoval systém v celom meste. Plánujem pokračovať v sľúbených rekonštrukciách,“ povedal a ako doplnil, sníva aj o ihrisku pre malé deti priamo v centre.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Tých by v obvode viac privítal aj Katreniak. A na čo hlavne? „Na malé verejnoprospešné akcie, na budovanie komunitných centier, na lepšiu kultúru, na podporu športu pre všetkých, nielen pre vyvolencov. A na to všetko, čo som spomínal vyššie,“ prezradil.

A ako a kde najradšej trávi mestský poslanec voľné chvíle? „Na prvom mieste je to môj rodný dom. Žijem v ňom už dlhšie ako polstoročie. Naša rodina je však posledný bývajúci mohykán v rade domov od „Porgessky“ po roh jazykovej školy: Voľakedy tu bývali Solanovci, Kockovci, Dunajskí, Martincovci, Bellušovci, Nemannovci, Koppovci, Pánekovci, stará pani Dutková, Gašparovci, Slivkovci a to som menoval len rodiny z domov na pravej strane. V súčasnosti sa staré mesto, žiaľ, vyľudňuje. Napriek tomu ostávam na Hornej ulici rád,“ povedal. Ako dodal, najkrajšia z banskobystrických ulíc je podľa neho Skuteckého. Chodieva ňou posedieť si pod nádhernú klenbu farského kostola. Na kultúru zase najčastejšie zájde do Záhrady a do prírody k tete na Uhlisko.

Čítajte tiež:

Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM