Jakub Forgács Samospráva

Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!

Zastupujú nás a rozhodujú o chode mesta... Banskobystrickí poslanci sa denne stretávajú s ľuďmi a riešia ich problémy Nemajú pritom núdzu ani o kuriózne požiadavky. Dôkazom je aj situácia, aká sa prihodila poslancovi Matúšovi Molitorisovi.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický poslanec čelil kurióznej otázke od obyvateľky: Zdvihol telefón a potom to prišlo!
Zdroj: Dnes24.sk

Volebný obvod č. 3 tvoria Sásová a Rudlová. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Martin Klus, Vladimír Pirošík, Milan Lichý, Matej Bučko, Jakub Gajdošík, Pavol Bielik, Martin Turčan, Michal Škantár, Tomáš Štrba a Matúš Molitoris. Práve s posledným menovaným poslancom sme sa porozprávali o situácii v tejto časti Banskej Bystrice a nevynechal pritom ani kuriozitu.

Skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie…

Život v Sásovej, Rudlovej a Starej Sásovej by som charakterizoval ako bohatý na rôzne kultúrno –spoločenské akcie, ktoré sa viazali hlavne k 655. výročiu „vzniku“ tejto mestskej časti, ale aj k iným príležitostiam, ako napríklad Míľa pre mamu, Deň otcov, Deň detí, Deň matiek, Graffity jam a mnohé iné.

Okrem toho od jari žije celý volebný obvod opravou ciest a chodníkov po zime. Spolu s malými opravami mesto v súčasnosti pripravuje sériu väčších renovácii z dotácie vlády (oprava sústavy chodníkov na Sitnianskej a Rudohorskej ulici, oprava chodníka od Karpatskej po Magurskú, rekonštrukcia vnútroblokovej komunikácie na Karpatskej ulici). Ako poslanci sa tiež zameriavame na skvalitnenie života v našom volebnom obvode a preto sa snažíme riešiť napríklad problémy s detskými ihriskami či športoviskami, ktoré by sme chceli v obvode posunúť na lepšiu úroveň.

Je u vás nejaká priorita na tento rok?

Chceli by sme nastaviť systém údržby a opráv komunikácií tak, aby sa minimalizovali nepríjemnosti s tým spojené. S viceprimátorom Turčanom sa zároveň budeme sústreďovať na posunutie projektu výstavby multifunkčného ihriska pre hokejbal a iné netradičné športy v našom meste. Tento rok by sme spoločne chceli vyčistiť a opraviť bývalé hokejbalové ihrisko na Rudohorskej ulici.

Určite sa nájdu javy, ktoré vás vo vašom volebnom obvode trápia a potrebovali by zmenu…

Trápi ma stále pretrvávajúca benevolencia obyvateľov k svojmu okoliu. Neraz sa stane, že čerstvo zrekonštruované ihrisko je v krátkom čase poškodené, alebo zničené a nikdy nevieme nájsť toho, kto nesie za škody zodpovednosť. Ľudia radi hľadajú vinníka na internete, ale neraz svoje zapálenie stratia s vykročením na ulicu. Celý náš volebný obvod má neuveriteľný dar prostredia, v ktorom sa nachádza a napriek tomu si ho mnohokrát sami ničíme svojim správaním a zbytočným alibizmom.

A čo vás, naopak, teší?

Teší ma hlavne stúpajúci počet obyvateľov, ktorí sa aktívne zapájajú do občianskych rád, zlepšenej komunikácií medzi obyvateľmi, poslancami a mestom samotným. Taktiež mám radosť z množstva akcií, ktoré podporujú lokálpatriotizmus v našom obvode a dodávajú mu genius loci.

Mestský poslanec je samozrejme v každodennom styku s obyvateľmi, ktorí bývajú v jeho štvrti. Akí sú teda samotní ľudia, ktorí žijú vo vašom volebnom obvode?

Veľmi priamočiari a otvorení. :)

Obracajú sa na vás s problémami priamo ľudia?

Na 90% sú to samotní obyvatelia, ktorých trápia rôzne problémy vo svojom okolí a zvyšných 10% sú rôzne združenia, športové kluby alebo aj kapely, ktoré hľadajú priestor na skúšanie v rámci OZ Sásová pre Hudbu.

Stretli ste sa už s netradičným či kurióznymi podnetmi alebo požiadavkami?

Nájdu sa požiadavky, nad ktorými sa aj pousmejem, ale napriek tomu sa snažím obyvateľovi vždy pomôcť. Napríklad prednedávnom ma telefonicky kontaktovala jedna pani s otázkou ako dostať kľúče z odpadového kanála. Obidvaja sme sa pousmiali, ale riešenie sme našli.

Opíšte nám aj niektoré vaše väčšie túžby ohľadom budúcnosti vo vašom obvode, resp. čo plánujete…

Medzi moje hlavné ciele, resp. túžby by som zaradil skvalitnenie a rozšírenie detských ihrísk a realizácia multifunkčného ihriska pre hokejbal a iné športy. Okrem toho mám jeden, možno trošku futuristický cieľ a to podporu elektroautomo­bilizmu v rámci sídliska, v záujme zlepšenia ekológie sídliska, ale aj mesta, ktoré stále patrí medzi najprašnejšie mestá na Slovensku.

Takmer so všetkým dnes hýbu okrem ľudí práve peniaze. Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií

Jednoznačne na komunikácie, športoviská a detské ihriská, ale aj na dokončenie odkanalizovania Rudlovej či na dobudovanie ciest v Starej Sásovej. Bol by som rád, keby sa podarilo nájsť peniaze aj na skvalitnenie stavu zelene na celom sídlisku, či na vyššiu bezpečnosť.

Ktoré miesta vo vašom volebnom obvode máte ako najobľúbenejšie a kde, resp. ako tu zvyknete tráviť voľné chvíle?

Je ich viacero, ale medzi svoje najobľúbenejšie miesta určite zaraďujem lúky nad Sásovou, Kráľovohoľskú ulicu s úžasným výhľadom na mesto, alebo knižničku v Pink parku. Z času na čas, hlavne počas športových podujatí, si rád zájdem s kamarátmi do miestnych pohostinstiev v Starej Sásovej či Rudlovej.

Čítajte tiež:

Ľahostajnosť, vandalizmus, čierne skládky: Bystrická poslankyňa prehovorila o neveselom dianí!

Nemilo prekvapený poslanec: Psie exkrementy sa v Sásovej dajú vidieť takmer na každom kroku!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM