Ivana Kováčiková Iné športy

Bystrický formulový jazdec Gonda v ROZHOVORE. Jazda na hrane aj dôvod na šťastie

Je mladý, poriadne rýchly a okrem perfektne rozbehnutej kariéry aj aktívny v charitatívnej oblasti. Bystričan Richard Gonda prezradil podrobnosti o špeciálnom odeve, jazde v bežnej premávke, ale aj ako relaxuje. Balí na svoje úspechy aj baby?

Ilustračný obrázok k článku Bystrický formulový jazdec Gonda v ROZHOVORE. Jazda na hrane aj dôvod na šťastie
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričan Richard Gonda reprezentuje Slovensko v prestížnych formulových pretekoch GP3 Serie, ktorá je sprievodným programom Formuly 1. Mladý Bystričan (22) už absolvoval súťaž na trati Catalunya v Barcelone a najbližšie vyskúša Red Bull Ring v rakúskom Spielbergu. Zastihli sme ho na obľúbenej charitatívnej akcii priamo na Námestí SNP.

V rýchlom tempe

Na podujatí sa Richard zúčastnil prvýkrát, no hneď bol nadšený myšlienkou. „Som za podobné akcie a akokoľvek môžem, rád prispejem.“ Nahodil sa do špeciálneho oblečenia. „Dnes som aj špeciálne v kombinéze vrchného. Konkrétne bola pripravená s chalanmi z Racing Shopu na na vlaňajší pretek v Le Mans, keď sme šli Svetovú sériu. Vtedy sa patrilo byť nejak elegantne prestrojený, takže teraz ju využívam opäť, myslím že príhodne,“ objasnil. Musíme priznať, že jeho netradičné oblečenie priťahovalo viaceré zvedavé pohľady.

Zajímalo nás, ako sa dá trénovať v domácich podmienkach. Jazdec formuly priznal, že v tomto odvetví je to trochu zložitejšie. „Futbalisti môžu trénovať hocikedy na ihrisku, pre mňa to nie je jednoduché, len tak sadnúť do formule na okruh,“ odôvodnil Richard. V domácich podmienkach sa sústreďuje na kondičku, ktorá je tiež veľmi dôležitá a on ju nechce zanedbávať. „Fyzickú prípravu samozrejme absolvujem vždy medzi pretekmi a v zime v Banskej Bystrici s Romanom Švantnerom. Príprava sa osvedčila, vždy funguje veľmi dobre. Hlavne sa sústredím na kondičnú prípravu a jazdím na simulátore vždy pred pretekmi. Sú dôležité, vedia ma dostať do rytmu.“

Motošport je typický jazdou na plný plyn. Či heslo „na doraz“ uplatňuje pretekár aj v reálnom živote má jasno: „Sme nútení ísť na doraz. Už iba v tom, aby sme mohli jazdiť, musíme žiť na doraz (úsmev). Mám rád veci na hrane, ale v bežnom živote keď sa dá, rád zvoľním.“ Život sa v jeho podaní odohráva, samozrejme, v rýchlom tempe.

Na jazdu v bežnej premávke si Gonda dáva obrovský pozor. “Viem, čo sa môže stať reálne vo veľkých rýchlostiach a pretekoch, takže hranu neprenášam do bežných komunikácií. A túto myšlienku sa snažím aj šíriť,“ uviedol.

Verný frajerke

Motoristické prostredie je plné adrenalínu, slávy aj krásnych žien. Richard objasnil, ako to je s takzvanými grid girls: „Ony si robia svoju úlohu a my pretekári zase svoju.“ Jeho šťastie plynie z inej strany, ako je motoristický paddock. „Mám priateľku už vyše päť rokov a som veľmi šťastný. Som vďačný, aká je a ako ma podporuje a ja som rád keď môžem podporiť ju. Je veľmi chápavá, aj keď to určite so mnou nemá najjednoduchšie. (smiech) Ale naozaj sa veľmi teším z nášho vzťahu,“ doplnil.

Každý potrebuje občas vypnúť, zrelaxovať. Mladý pretekár sa tiež rád vracia zo zahraničia domov a snaží sa vždy zostať čo najdlhšie. „Osobne mám veľmi rád prírodu a lúky, kopce a v okolí Bystrice je všetkého dostatok. Prakticky, už za domom mi začínajú lúky a hory, takže, či už bicykel alebo nejaká mototuristika, to môžem.“

Čítajte tiež:

Bystričan Gonda stojí pred najväčšou výzvou v kariére. V Barcelone sa dočká premiéry v GP3

Bystrická vicemajsterka Slovenska vo fitness Nikoleta (17): Pre súťaže si musím veľa odoprieť

Foto: Richard Gonda s redaktorkou Ivanou Kováčikovou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM