Jakub Forgács Kultúra

Bystrický festival Embargo o dva dni dlhší. V bohatom programe aj novinka - Prechádzka!

Netradičný festival o ľudských právach, tolerancii a vzájomnom porozumení opäť štartuje pod Urpínom. Návštevníkov čaká divadlo, film, diskusie, živé knižnice a mnoho iného. Pozrite si program!

Ilustračný obrázok k článku Bystrický festival Embargo o dva dni dlhší. V bohatom programe aj novinka - Prechádzka!
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa v Banskej Bystrici začal druhý ročník festivalu Embargo 2016. Pripomínanie si vlastnej minulosti, oslavu víťazstva nad fašizmom a mnoho ďalšieho prinesie do Banskej Bystrice platforma Nie v našom meste s partnermi.

O dva dni dlhší

„Druhý ročník festivalu je o dva dni dlhší a aj programovo bohatší ako prvý. Koná sa od pondelka do nedele v Záhrade CNK, v Amfiteátri, vo vybraných banskobystrických školách a na rôznych miestach, v rôznych časoch reagujúcich na rasizmus, neonacizmus a súčasnú vlnu nenávisti voči utečencom,“ informovala za organizátorov Anna Gudzová.

Festival dnes o 19:00 v Záhrade CNK otvorí tanečné predstavenie Mateja Matejku a Martina Talagu BOI. Liptovskomikulášske divadlo Gasparego uvedie v utorok na festivale svoju najnovšiu hru o náboženskom fanatizme, extrémizme a povrchnosti Mučeník, ktorej autorom je úspešný nemecký dramatik Marius von Mayenburg.

Malý princ navštívi Embargo vo štvrtok. Herci z banskobystrického Divadla z Pasáže ho v Záhrade CNK uvedú v druhej premiére. Divadelnú časť festivalu ukončí v piatok 6. mája Politická Odysea, politicky nekorektná divadelná satira zo slovenskej histórie i súčasnosti s prvkami kabaretu v podaní študentského divadla VYDI z Nitry.

Festival Embargo obohatí aj kultový československý film Obchod na Korze. Film, v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jozefom Kronerom, ako prvý československý film získal cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za najlepší cudzojazyčný film (1966). Obchod na korze sa bude premietať v nedeľu v banskobystrickom Amfiteátri.

Novinkou Prechádzka

Na tému Embargo – umenie, politika a spoločnosť budú v stredu v Záhrade CNK diskutovať odborníci z oblasti divadla a teórie umenia. Nedeľný Speaker's Corner v parku Záhrady CNK dá priestor všetkým, ktorí chcú vystúpiť z bezpečia virtuálneho priestoru a povedať, čo si myslia. V nedeľu návštevníci festivalu v Záhrade CNK uvidia a započujú vizuálne a zvukové inštalácie na tému slobody, demokracie a ľudských práv.

Novinkou na festivale bude Prechádzka – séria umeleckých a aktivistických podujatí na rôznych miestach, v rôznych časoch. Reagovať budú na rasizmus, neonacizmus a súčasnú vlnu nenávisti voči utečencom, ktorú organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti.

„Angažovaná Bystrica je mikroprojekt Soni Beňovej, ktorý realizuje v rámci svojho štúdia na Sokratovom inštitúte. Počas Embargo festivalu sa na vybraných školách v Banskej Bystrici uskutočnia Živé knižnice a výstava: Riešenie židovskej otázky na Slovensku v rokoch 1938 – 1945,“ dodala Gudzová.

Čítajte tiež:

Na bystrickom amfiteátri premietnu legendárny československý film. Pred 50 rokmi získal Oscara

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM