Ivana Kováčiková Rôzne

Bystrický biker v ROZHOVORE: Nič sa nevyrovná pocitu, jazdiť na vlastnoručne urobenom traili

Pavol Krnáč sa cyklistike venuje už 32 rokov a je hlavou združenie KoLesom. Svoj vysnívaný cyklo projekt v Laskomeri chce dotiahnuť do úspešného konca. V rozhovore povedal viac...

Ilustračný obrázok k článku Bystrický biker v ROZHOVORE: Nič sa nevyrovná pocitu, jazdiť na vlastnoručne urobenom traili
Zdroj: KoLesom.oz

Pavol Krnáč (45) si prešiel takmer všetkými disciplínami, ktoré sa na bicykli dajú robiť. Najviac ho baví jazda na horskom bicykli v náročnom teréne, alebo špeciálnych trailoch, ktoré aj sám aktívne vytvára v Laskomerskej doline. „Trail je pre mňa zmes prírodnej a upravenej trate, ktorá ponúka jazdcovi uspokojenie z rýchlosti, technických prekážok a hlavne veľa zábavy, ale i trocha adrenalínu,“ priznáva svoju motiváciu Pavol.

Kto prišiel s prvotnou myšlienkou vytvoriť Laskomerské singletraily?

Myšlienka vytvoriť niečo podobné v Bystrici a okolí tu bola už dávno, ale vždy len v teoretickej rovine. Prípadne niektoré skupinky aj niečo vytvorili, ale len na ilegálnej báze. Ja som prišiel s reálnou víziou, ako a kde by sme to mohli urobiť. Myšlienka v mojej hlave zrela niekoľko rokov, hľadal som vhodnú lokalitu, ale i zisťoval záujem v cyklo komunite, aby som vedel, či sa nájde dostatok podobných fanatikov, ktorí by mi s tým pomohli. Našťastie sa našlo oboje, aj vhodná lokalita aj dostatok bikerov s rovnakým zmýšľaním a zápalom. Tak sme sa do toho vrhli a zatiaľ neľutujeme.

Ako dlho pracujete na projekte a kedy plánujete jeho ukončenie?

Na prípravnej fáze sme začali pracovať v roku 2014, kedy sa nám približne v septembri podarilo vybaviť všetky potrebné povolenia. Samotná realizácia začala následne, takže to už budú takmer dva roky práce. Ukončenie hlavných prác na trailoch by sme chceli realizovať do roka. Projekt sa celkom neukončí, pretože si bude vyžadovať neustálu údržbu, opravy. Do budúcna by sme chceli realizovať aj ďalšie projekty, ktoré na tento základný budú priamo nadväzovať. Veď čas ukáže.

Kto vám najviac pomáhal, po finančnej, odbornej aj materiálnej stránke?

Čo sa týka finančnej pomoci, hlavným zdrojom je už druhý rok príspevok z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica, taktiež 2% z daní, či už firiem, alebo fyzických osôb. Tento rok sa nám podarilo získať aj dotáciu od banky.

Najviac si ceníme individuálne príspevky a dary od obyčajných ľudí, ktorým sa náš projekt páči a chcú nás podporiť. Zo získaných peňazí si hradíme náradie, materiál, prenájom techniky, značenie, dopravu, jednoducho všetko potrebné k realizácii. Odbornú stránku projektu si zabezpečujeme vo vlastnej réžii, konzultáciami s ľuďmi, ktorí už podobné projekty realizovali alebo prostredníctvom odbornej zahraničnej literatúry.

Koľko členov má OZ KoLesom a koľko dobrovoľníkov sa už zapojilo?

Naše združenie má v súčastnosti okolo 30 kmeňových členov a niekoľko sympatizantov, ktorí sú hlavnými ťahúňmi pri samotnej realizácii. Doteraz sa do prác zapojilo okolo 120 ľudí.

Ako hodnotíte Bystricu z hľadiska horskej cyklistiky?

Od začiatku, ako sa začala rozvíjať horská cyklistika, som mal šťastie, že bývam v Bystrici, lebo jej okolie ponúka viacero rôznych možností a krásnych terénov. Každý ponúka aspoň malú dávku toho, čo je podľa môjho gusta. Aj preto som sa pohrával s myšlienkou, nájsť a vybudovať lokalitu, ktorá by bola zasnúbená jazdcom podobného razenia a ponúkla by koncetrovanú dávku technického a zábavného jazdenia, bez nutnosti dlhých presunov medzi jednotlivými sekciami.

Ako vznikalo nedávno zverejnené zábavné video?

Celá idea nášho zábavného videa vznikla v hlave jedného člena združenia „Badyho“, ktorý si to celé sám vymyslel i zrealizoval. Vychádzal z materiálov, ktoré sme mali z brigád, alebo jeho vlastných, ktoré si prispôsobil, aby mu pasovali do scenára. Realizácia videa trvala približne jeden a pol mesiaca a za výsledok si zaslúži palec hore. Dúfame, že ľudí zaujme a možno ich aj povzbudí, pridať sa k nám. Veď o zábavu a dobrú náladu nie je núdza ani na samotných brigádach.

Ako vnímate zapojenie a odozvu od verejnosti?

Čo sa týka priamej angažovanosti, určite by sme uvítali väčšiu účasť na samotných brigádach, ktoré organizujeme takmer každý týždeň. Veď projekt je realizovaný pre širokú bikerskú verejnosť, nie len pre uzavretú skupinu ľudí. Napríklad, cyklistická obec z Banskej Bystrice a okolia je veľmi veľká, tak ak by každý biker prišiel len na jednu brigádu za rok, tak by sme mali na každej brigáde účasť minimálne 10 nových ľudí, Neočakávame, že každý, kto príde raz, automaticky musí chodiť stále. Sme vďační za každú i jednorázovú po­moc.

Podľa reakcií na sociálnych sieťach, ale i od samotných bikerov, ktorých už na trailoch stretávame, je o projekt veľký záujem. Ľudia/bikeri ho vítajú a vnímajú pozitívne, tak prečo sa nepridať!? Veď nikto iný ako my sami nám ho nevybuduje. Nič sa nevyrovná dobrému pocitu, keď si môžete zajazdiť na vlastnoručne urobenom traili.

Čo bolo pre vás doteraz najväčším problémom alebo výzvou v rámci realizácie projektu?

Prvou veľkou výzvou bolo samotné zahájenie jednaní a vybavovačiek, pretože sme nevedeli, ako zareagujú zainteresované strany a či sa nám to vôbec podarí rozbehnúť. Na začiatku to nebolo vôbec jednoduché, pretože pre všetkých išlo o nové veci. Museli sme sa vzájomne oťukať, ale i urobiť kompromisy, aby sme veci dostali ďalej. Sme veľmi radi, že sme si so zainteresovanými vybudovali dobré vzťahy a o to ľahšie sa nám teraz spolupracuje. Ostatné sú už len bežné výzvy a problémy, s ktorými sa radi popasujeme, aby sme svoj vysnívaný projekt dotiahli do úspešného konca.

Čítajte tiež:

Veselé VIDEO z Laskomera: Bystrickým cyklonadšencom humor rozhodne nechýba

VIDEO: Bystrické námestie sa otrasie v základoch. Parkouristi chystajú čosi nevídané

Akční bikeri v Laskomeri V OBRAZOCH
11
Galéria
Zdroj: KoLesom.oz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM