Jakub Forgács Rôzne

Bystrický barman Martin prezradil vymakaný recept na letný drink: Tento osviežujúci koktejl si zamilujete!

Čo môže byť lepším osviežením počas letných dní ako vychladený drink? Príkladom je koktejl banskobystrického barmana Martina Januru, ktorý si zamilujete a plnohodnotne vás osvieži. Ako si ho môžete pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Bystrický barman Martin prezradil vymakaný recept na letný drink: Tento osviežujúci koktejl si zamilujete!
Zdroj: Dnes24.sk

Martin Janura (26) žije pod Urpínom, kde vedie barmanské kurzy. Barmanstvu sa venuje už od 14 rokov a v rozhovore pre Bystrica 24 nám prezradil nielen to, ako začínal, ale aj recepty na fantastické letné nápoje.

Nie je to iba práca

„Mňa si toto povolanie vybralo tak nejako samé, prvýkrát asi keď som videl film Cocktail s Tomom Cruisom. Pamätám si na svoj prvý drink, keď som dostal do rúk anglický cocktail book a na prvej strane bolo Daiquiri,“ začal svoje rozprávanie Martin, ktorý vraj vtedy ani nemal potuchy, čo všetky tie suroviny znamenajú, napríklad drvený ľad, ktorý bol v receptúre, nikdy nevidel. „Tak som si pomohol, ako som vedel a majiteľ prevádzky, v ktorej som vtedy brigádoval, keď na jeden šup vypil moje Daiquiri, mi povedal akurát, že je to dobré a nech toho spravím aspoň kýbel,“ doplnil.

Ako barman už precestoval aj kus sveta. „Pracoval som vo Francúzsku, Belgicku, najviac ale na Slovensku. V Považskej Bystrici, odkiaľ aj pochádzam, sa dávno otvoril jeden z najlepších podnikov tej doby. Bol to reálny koktejl bar, ktorý bol aj svojím spracovaním a návrhom baru prispôsobený na prípravu veľkého množstva drinkov,“ povedal so slovami, že tam sa naučil veľa a hlavne mal výborného učiteľa Tibora, ktorý mu nevysvetlil iba to, ako miešať drinky, ale hlavne ako ich vedieť predať a správať sa k nim.

„Pamätám si na vetu: "Za 100 korún sa naši hostia môžu najesť, za 120-korunový koktejl musia mať pôžitok. A vtedy som pochopil ,že to nie je iba práca,“ zaspomínal si Martin.

Kurzom sa to iba začína

Hoci na barmanské súťaže nikdy miešať nechodil ani počas školy, momentálne sa podieľa na organizovaní jedinej Barmanskej Flair ligy v Európe. The Elite Bartending Flair League. Flair je príťažlivá forma prípravy drinku, kde si barman vyhadzuje rôzne predmety.

Aktuálne vedie Martin barmanské kurzy. Ako sa k tejto práci dostal? „Keď som zistil, že kurz by nemal byť iba o príprave koktejlu, o miešaní a naučení sa receptúr. Teraz už viem, že je potrebné vkladať do neho príbeh, vedieť o jednotlivých surovinách, komunikovať so zákazníkom a vedieť, že každým drinkom či koktejlom vstupujeme do jeho života,“ prezradil. Ako doplnil, preto chcel spraviť niečo unikátne, niečo čo jeho študentov odštartuje.

Škola Barmana je podľa jeho slov miestom, kde kurzom všetko iba začína. Momentálne sa hlavne venuje školeniam, pomáha rozbiehať podniky, ale robí aj barový catering, resp. cocktail catering, kde sa tiež snaží priblížiť túto kultúru aj ľudom, ktorí by sa k nej inak nedostali.

Úžasný a jednoduchý

A aký drink by ľuďom odporučil na horúce letné dni? „Určite by to bolo Daiquiri. Okrem toho, že je to moja prvá spomienka na to, ako som sa dostal k tejto práci, je to úžasný koktejl, práve v jeho jednoduchosti. Podľa Daiquiri spoznáte barmana,“ povedal Martin.

„Ide o jednoduchú kombináciu Bacardi, limetky a cukrového sirupu, no napriek tomu, každý ho dokáže pripraviť inak,“ pokračoval so slovami, že je vhodný pre dámy, pre pánov a na tieto letné dni by si osobne lepší drink nevedel zvoliť. Históriu má vraj až na Kube.

Ako ďalej spomenul, je veľa drinkov, ktoré vytvoril k rôznym príležitostiam, ale najradšej má klasické a neupravené verzie. Jedným z jeho diel je aj st. Valentine. „Pár lístkov mäty, aby bol Valentín svieži, premiešame na dne pohára s granátovým jablkom a pridáme brusnicovú vodku, aby sme mali vyváženú sladkosť, bitter, brusnicový džús a jednu kvapku tabasca, aby mal tento deň jemne pikantnú príchuť,“ prezradil Martin s tým, že najlepšie si ho ľudia vychutnajú vo dvojici.

Čítajte tiež:

V horúčavách drink zaručene poteší: 5 najzaujímavejších nápojov, ktoré ponúkajú na bystrických terasách

Foto: archív Martina Januru

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM