Jakub Forgács Správy

Bystrický amfiteáter má nádej: Meno nového nájomcu môžeme spoznať už o pár dní

Banskobystrickému amfiteátru, zdá sa, svitá na lepšie časy. Mestu sa podarilo nájsť firmu, ktorá sa rozhodla získať do prenájmu a zrekonštruovať tento kultúrny stánok. Rozhodnutie o prenájme môže padnúť už na najbližšom mestskom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický amfiteáter má nádej: Meno nového nájomcu môžeme spoznať už o pár dní

„Finančná komisia na zasadnutí 27.1.2013 odpo­ručila nájom nehnuteľnosti amfiteátra na základe výsledkov obchodno – verejnej súťaže pre spoločnosť Kolotoče,“ informovala Martina Kanisová, hovorkyňa primátora, podľa ktorej musí ešte prenájom schváliť mestské zastupiteľstvo. To sa bude konať už v utorok.

Preinvestovanie 330 000 eur

Záujemca o prenájom sa zaviaže splniť schválené podmienky, medzi ktoré patrí napríklad preinvestovanie 330 000 eur do opráv, rekonštrukcie a modernizácie amfiteátra do dvoch rokov od uzatvorenia nájomnej zmluvy. „Nájomca sa tiež zaviaže, že do šiestich mesiacov od nadobudnutia účinnosti nájomnej zmluvy preukázateľne preinvestuje na predmete nájmu minimálne 66 000 eur a prevádzka amfiteátra nebude začatá skôr, pokiaľ nebudú splnené všetky technické, hygienické a bezpečnostné podmienky prevádzky,“ pokračovala Kanisová.

Investícia nájomcu do predmetu nájmu sa má po skončení doby nájmu stať vlastníctvom mesta Banská Bystrica a to za symbolickú cenu 1 eur. „Nájomca sa tiež zaviaže umožniť prenajímateľovi v prípade potreby organizovania kultúrnych a spoločenských akcií poriadaných mestom prenájom areálu len za úhradu nákladov na prevádzku,“ dodala hovorkyňa.

Možný nájomca sa im pozdáva

Potenciálny nájomca bystrického amfiteátra sa pozdáva aj členom občianskeho združenia za! amfiteáter, ktorí už štyri roky bojujú o zachovanie a obnovu amfiteátra. „Vyzývame verejnosť, aby prišla svojou prítomnosťou v utorok ráno na mestskom úrade v Banskej Bystrici podporiť schvaľovanie návrhu na dlhodobý prenájom banskobystrického amfiteátra výhercovi obchodno-verejnej súťaže – firme Kolotoče, ktorá chce areál amfiteátra zrekonštruovať a prevádzkovať,“ uvádza občianske združenie vo svojom vyhlásení.

Občianske združenie za! amfiteáter ocenilo, že firma Kolotoče splnila všetky podmienky verejno-obchodnej súťaže. „Napriek tomu, že táto firma neexistuje ani rok, tí, ktorí ju zastupujú, prejavili záujem o rekonštrukciu amfiteátra už viackrát v minulosti a majú v podnikaní dlhoročné skúsenosti ako fyzické osoby,“ píše sa ďale v ich vyhlásení. Navyše podľa členov občianskeho združenia dlhodobo vzájomne komunikujú ohľadne budúcnosti amfiteátra a možnej spolupráci, vďaka ktorej môžu zveľadiť mestský majetok bez zaťaženia mestského rozpočtu.

„Je možné, že ak neprejde tento návrh, tak ďalšia šanca na obnovu prevádzky na amfiteátri už nepríde a najbližšia verejno-obchodná súťaž (ak by k nej vôbec došlo) sa tak môže týkať pokojne aj odpredaja celého areálu amfiteátra,“ uvádza sa vo vyhlásení občianskeho združenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM