Jakub Forgács Kultúra

Bystrickú katedrálu rozozvučí francúzsky organista. Pricestuje celkom netradične

Pod Urpín prinesie pestrú dávku organovej muziky, no spoznávať chce aj naše mestá a dedinky. V Bystrici sa predstaví Francúz Geraud Guillemot.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickú katedrálu rozozvučí francúzsky organista. Pricestuje celkom netradične
Zdroj: Vivat Vox Organi

Tretí koncert medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2016, bude v stredu 17. augusta 2016 o 19:30 v Katedrále sv. Františka Xaverského patriť originálnemu francúzskemu organistovi Geraudovi Guillemotovi, ktorý pricestuje z francúzskeho Chaource, z regiónu Champagne. Zaujímavosťou určite bude, že Geraud na Slovensko pricestuje celkom nezvyčajne a to na vlastnom karavane, v ktorom chce cestovať a spoznávať naše mestá a dedinky.

Učiteľ aj poradca

Rovnako zaujímavým je aj životný príbeh Gerauda. Ten sa popri pôsobeniu v oblasti ekonomiky a financií venoval štúdiu hry na organe u renomovaných organistov a profesorov (Jean Wallet, Pierre Perdigon, Paul Coueffé). Vyučoval a viedol kurzy chrámových organistov v Annecy. Pôsobil na viacerých pozíciách organistov v Lyone, Isère, Cantal, Saint-Florentin, kde hrával na významných historických aj súčasných nástrojoch.

V súčasnosti, od roku 2009 je titulárnym organistom v Kostole sv. Jána Krstiteľa Chaource, kde sa nachádza jeden z najvýznamnejších francúzskych barokových organov. V tomto chráme organizuje medzinárodný organový festival. Geraud Guillemot je spoluorganizátor a pedagógom na medzinárodných interpretačných kurzoch na historických organoch v regióne Champagne a Burgundska. Pôsobí aj v oblasti odborného poradenstva pri rekonštrukciách a stavbách organov. Ako koncertný organista sa predstavil vo väčšine krajín Európy.

Inšpirovaný obdobiami cirkevného roka

Ďalšou zaujímavosťou je, že Geraud sa pri zostavovaní svojho hudobného programu inšpiroval jednotlivými liturgickými obdobiami cirkevného roka. Svoj koncert začne dielami príznačnými pre advent. Zaznejú tri chorály Nun Kom, der Heiden Heiland od Pachelbela (1653–1706), Walthera (1684–1748) a Buxtehudeho (1637–1707). Koncert bude pokračovať skladbami typickými pre obdobie pôstu. Z týchto spomeňme aspoň Bachovu (1680–1750) kantátu č. 106: Aria tragica. Zaznie tiež dielo autora súčasnej tvorby Marcela Godarda (1902–2007): Verím, že môj Vykupiteľ žije (Je crois que mon Sauveur est vivant).

Nasledovať bude Veľkonočné obdobie so skladbami Buxtehudeho a Pachelbela. Špeciálnu časť koncertu nazval Geraud „La Priére“ – Modlitba. V nej sa poslucháči koncertu môžu tešiť starú hudbu Homilia (1714–1785), Buxtehudeho a Bruna (1611–1679). Triumfálny záver koncertu bude predstavovať Bruhnsovo (1665–1697) Praeludium et Fuge g moll. A to všetko v nápaditých a originálnych prevedeniach francúzskeho organistu Gerauda Guillemota. À bientôt!

Čítajte tiež:

Čo prinesie nový týždeň v Bystrici a okolí? 10 tipov na relax a zabavenie sa

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM