Jakub Forgács Správy

Bystrickí učitelia napísali primátorovi otvorený list: Prinášame vám jeho plné znenie

Štrajk učiteľov rozprúdil medzi ľuďmi emócie. Zatiaľ, čo niektorí sa postavili na ich stranu, od iných sa im ušlo kritiky. V pondelok Iniciatíva banskobystrických učiteľov adresovala primátorovi Jánovi Noskovi otvorený list, týkajúci sa aktuálnej situácie. Prinášame vám jeho plné znenie.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí učitelia napísali primátorovi otvorený list: Prinášame vám jeho plné znenie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte vo štvrtok podvečer sa na banskobystrickom Námestí SNP učitelia, rodičia, študenti, ale aj ľudia z radov verejnosti, ktorí podporujú myšlienku učiteľov, urobiť zmeny v školstve, pochytali za ruky a spoločne vytvorili živú reťaz na akcii Učitelia – svetlá mesta. Od pondelka však už Iniciatíva slovenských učiteľov prerušila štrajk a štafetu symbolicky podala vysokoškolským učiteľom.

V pondelok popoludní však svetlo sveta uzrel otvorený list, zaoberajúci sa štrajkom a jeho vplyvom na chod banskobystrických škôl. Katarína Števčinová ho za Iniciatívu banskobystrických učiteľov adresovala banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi. Prečítajte si jeho plné znenie:

"Vážený pán primátor Banskej Bystrice,

V mene Iniciatívy banskobystrických učiteľov, ktorí vstúpili dňa 25.1.2016 do štrajku učiteľov, cítime potrebu vyjadriť sa k tomu, ako vnímame situáciu v školstve a ozrejmiť Vám i celej verejnosti, prečo sme sa rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť takýmto spôsobom.

Chceme Vás ubezpečiť, že náš štrajk nebol namierený žiadnym spôsobom proti vedeniu mesta, ako zriaďovateľovi ZŠ a MŠ v B. Bystrici. Sme nesmierne radi, že učitelia mnohých MŠ, ZŠ i SŠ, štátnych, súkromných i cirkevných, ktoré pôsobia v B. Bystrici, sa rozhodli demokraticky poukázať na mnohé nedostatky v školskom systéme a na potrebu neodkladne tieto problémy systémovo riešiť. Témy školstva sa stali zrazu prioritou verejnosti, čo považujeme za jeden z pozitívnych výsledkov nášho štrajku. Stretli sme sa s veľkou odozvou a najmä podporou mnohých rodičov, starých rodičov a inej verejnosti. Rady by sme všetkých presvedčili svojou prácou, ale i postojmi, že v prvom rade máme na zreteli skvalitnenie vzdelávania a budúcnosť našich i vašich detí. O tom, že to tak je, svedčí i fakt, že niektorí učitelia banskobystrických škôl po dvoch týždňoch ostrého štrajku nastúpili do práce kvôli deťom, ale naďalej nepoberali za svoju prácu mzdu.

Chcem Vám týmto, pán primátor, vyjadriť úprimnú vďaku, že ste nám umožnili stretávať sa počas štrajku na Námestí SNP i za to, že sme sa nestretli zo strany mesta so zastrašovaním učiteľov a riaditeľov škôl, ako to bolo v niektorých iných mestách. Radi by sme o situácii v školstve s Vami hovorili aj osobne, pretože veríme, že na čele nášho mesta stojí múdry a rozhľadený človek, ktorému záleží na budúcnosti občanov B. Bystrice. Tešíme sa na stretnutie s Vami a za skorú odpoveď Vám vopred ďakujeme."

Čítajte tiež:

Emotívne okamihy na bystrickom námestí: Ľudí spojila živá svetelná reťaz, nechýbali ani mexické vlny VIDEO

FOTO a VIDEO: Takéto obrázky sa naskytli pred gymnáziom v Bystrici. Živá reťaz učiteľov so žiakmi!

Silné chvíle na nádvorí bystrického gymnázia: Keď to študenti zbadali, vo veľkom odišli zo školy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM