Jakub Forgács Kultúra

Bystrickí tanečníci mieria do srdca EÚ. V Bruseli stvárnia aj Odyseovu púť

Tanec je medzinárodným jazykom a umením, ktorému rozumie každý. Bystrické Divadlo Štúdio tanca to za hranicami dokáže už o pár dní!

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí tanečníci mieria do srdca EÚ. V Bruseli stvárnia aj Odyseovu púť
Foto: Jakub Čajko

Banskobystrické Divadlo Štúdio tanca mieri do Bruselu, kde sa od 29. septembra do 2. októbra predstaví počas podujatia prezentujúceho súčasný slovenský tanec a divadlo SLOV:motion.

Čítajte tiež: FOTO: Špania Dolina ukrýva svetový unikát. Vzácny organ chcú zachrániť koncertom

„Predsedníctvo v Rade EÚ so sebou prináša veľa zodpovednosti, no aj príležitosti zviditeľniť sa a predstaviť vlastnú kultúru svetovým veľmociam. Tanec ako medzinárodný jazyk a umenie, ktoré je vo svete veľmi vážené, sa stal nástrojom, ako sprostredkovať slovenskú tvorbu vyrovnávajúcu sa úrovni medzinárodnej konkurencie svetu. Tak vznikla idea SLOV:motion,“ konštatovala za tím Divadla Štúdio tanca odborná manažérka Anna Krnáčová.

Ako poznamenala, malé divadlo ide do veľkého sveta a pre túto príležitosť si zvolilo uvedenie inscenácie Roots, v ktorej tanečníci stvárňujú i medzinárodnému divákovi známu Odyseovu púť.

„Stanislava Vlčeková, choreografka inscenácie, vytvorila príbeh človeka na ceste, ktorá ho zavedie na prekvapivé miesta. Diváci tak budú mať príležitosť oceniť okrem iného aj stvárnenie postavy, za ktoré tanečník Jakub Jeňo získal výročné ocenenie Divadelného fondu v roku 2015,“ dodala Krnáčová.

Podľa nej nikdy netreba zabúdať, kde má človek svoje korene, čo sa dá vnímať nielen ako heslo inscenácie Roots, ale i cesty banskobystrických tanečníkov do srdca EÚ – Bruselu.

Čítajte tiež: Na Godzone tour sa chystá vyše 19 000 mladých: Zavíta aj do Bystrice!

V OBRAZCH: Inscenácia The Roots Divadla Štúdia tanca
3
Galéria
Foto: Jakub Čajko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM