Jakub Forgács Rôzne

Bystrickí poslanci poodhalili kúsok zo svojho súkromia: Takto budeme tráviť Veľkú noc

Veľkonočné sviatky sa spájajú s rôznymi ľudovými tradíciami a zvykmi. My sme sa spýtali mestských poslancov z Banskej Bystrice, ako vnímajú tieto oslavy jari, ale aj to, ako ich budú tráviť.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci poodhalili kúsok zo svojho súkromia: Takto budeme tráviť Veľkú noc
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľká noc je už predo dvermi! Rozhodli sme sa preto osloviť viacerých poslancov spod Urpína. Tí nám prezradili, čo pre nich tieto sviatky znamenajú, ako a kde ich trávia, ale aj to, čo sa u nich počas Veľkej noci varí a aké tradície v tomto čase dodržiavajú.

Martin Turčan ako lyžiar

„Veľká noc je pre mňa sviatok, ktorý po silnej zime predznamenáva príchod jari, na ktorú sa vždy teším. Počas týchto dní sa snažím stretnúť s rodinou a venovať im kúsok môjho času pri debatách a oddychu v tejto hektickej dobe a rád si tiež vychutnám dobrú jarnú lyžovačku na našich kopcoch,“ povedal Martin Turčan, poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici.

Ako pokračoval, teší sa na tradičnú rodinnú kuchyňu, na ktorej vyrastal ,a preto si vychutnáva dobré jedlo, ktoré jeho rodičia pripravia a pohostia ich, keď sa u nich počas sviatkov zastavia. „Mám rád naše tradície a slovenskú kultúru, ale úprimne musím povedať, že šibať a kúpať dievčatá asi pre ne nie je veľká zábava. No učili nás, že je to preto, aby boli zdravé a krásne, tak nám nezostáva nič iné, len každú jednu navštíviť a trošku vykúpať a korbáčom vytrieskať,“ spomenul Turčan a dodal, že len decentne, nech sú spokojné.

Poslankyňa, čo schováva v záhrade vajíčka

Veľká noc pre mestskú poslankyňu Luciu Skokanovú znamená jar a čas, ktorý trávi s blízkymi ľuďmi. „Väčšinou sviatkujem u svokrovcov pod Tatrami. Vtedy využijeme čas aj na výlety a prechádzky v prírode. Keďže trávime čas mimo Banskej Bystrice u manželových rodičov, varí a pečie moja svokra. Ja osobne nie som veľmi „klobáskový a mäskový jedák,“ podotkla s úsmevom a doplnila, že v týchto dňoch pripravujú tradičné jedlá – údené mäso, zemiakový šalát, plnené vajíčka. „Keďže máme menšie deti, svokra pečie veľkonočného baránka aj zajačika,“ povedala Skokanová.

„Tradičnej oblievačke a šibačke sa nevyhnem, pretože mám deväťročného syna. Samozrejme, veľmi sa na to teší,“ vysvetlila. Ako ďalej uviedla, už teraz jej deti pripomínajú, že by chceli hľadať veľkonočné vajíčka ukryté v záhrade. „Tak myslím, že niečo pre ne vymyslíme,“ dodala.

Gajdošíka nepoteší upratovanie

„Veľkonočné sviatky budem tráviť v Banskej Bystrici a verím, že stihnem pooblievať a vyšibať čo najviac dievčat či už v rodine alebo medzi priateľmi,“ ozrejmil poslanec mestského zastupiteľstva Jakub Gajdošík. Ako prvé budú podľa neho na rane priateľka, mama a potencionálna svokra.

Tradície sa u Gajdošíkovcov snažia dodržiavať. „Určite si vyzdobíme celý byt a pripravíme tradičné dobroty. Už menej sa teším na veľkonočné upratovanie, ale asi sa tomu nebude dať vyhnúť,“ uviedol poslanec.

Rada vyvára

Veľká noc je pre poslankyňu mestského zastupiteľstva Ľubicu Laššákovú pekný kúsok histórie, ktoré si v ich rodine pripomínajú najmä ako sviatky jari a oslavu nového života v prírode. „Nechýbajú u nás teda kraslice povešané na pučiacich vetvičkách, naklíčená pšenica v miske a rôzne iné jarné dekorácie, z ktorých mnohé vyrábala ešte moja stará mama a mama,“ vymenúva Laššáková.

„Kým žili rodičia, pravidelne sme sa stretávali na všetky sviatky, veľkonočné nevynímajúc, doma u nich. V posledných rokoch však chodievame mimo domu, väčšinou do hôr,“ povedala poslankyňa. Ako pokračovala, veľkonočný jedálny lístok u nich tvoria tradičné jedlá. „Údená šunka, vajíčková plnka, ktorú robieva manželova mama a u nás doma sa jej hovorí "syrek“, nechýba klasický zemiakový šalát a polievka z „jušky“ – to je voda z kyslej kapusty s fazuľou, „pučenými“ zemiakmi a kúskami šunky a klobásy,„ prezradila a nezabudla spomenúť aj tradičný žĺtkový zákusok a kysnutý orechovo-jablkový koláč, ktorý je vraj špecialitou jej manžela. "Inak varím ja a musím povedať, že vo všeobecnosti varím rada,“ dodala.

Medzi tie príjemnejšie tradície Veľkej noci podľa jej slov patria návštevy, jednak tie, ktoré prichádzajú k nim domov, alebo tie, na ktoré chodievajú k príbuzným. „No a tie nepríjemnejšie stránky Veľkej noci – to je pravidelný ranný pollitrový hrnček "medzi oči“ ešte ráno v posteli, na ktorý, bohužiaľ môj manžel nikdy nezabudne," prezradila Laššáková.

Pavol Katreniak nevynechá návštevu kostola

Pre poslanca Pavla Katreniaka znamená Veľká noc víťazstvo nádeje nad beznádejou, triumf života nad smrťou a symbolicky k tomu príchod jari. "Veľká noc je jedno obrovské tajomstvo, ktoré môže priniesť radosť, jas do ľudského vnútra. Starodávna pieseň ohromuje pôsobivým nápevom aj textom: „Alleluja, radujme sa, Kristus Ježiš zmŕtvych vstal. Rozpadla sa skala hrobu, zmŕtvych vstal dnes kráľov Kráľ,“ zaspomínal si na úvod Katreniak.

Ten s výnimkou času, keď bol na vojne, nikdy netrávil sviatky inde, ako doma. „Tak to plánujem tiež tohoto roku. Užiť si ich v rodnom dome. Samozrejme, pondelok bude o tom, vyraziť do terénu, navštíviť staručkú tetu a zablúdiť do prírody, ak bude pekne,“ objasnil svoje plány a doplnil, že podvečer sa bude hodiť nejaký ten mariáš či preferans. Ako pokračoval, na Veľkú noc u nich varí 113-ročná stará mama. „Aj keď už nie je s nami 22 rokov. Pomáha jej mama, hoci pred piatimi rokmi svoju matku nasledovala. Domáce jahniatko pre celú širšiu rodinu plní teraz sestra. A upečie aj pomarančovú tortu. Presne takú fajnú, ako tomu u nás bolo vždy, čo mi pamäť slúži,“ prezradil.

Katreniak počas pôstu už celé roky vynecháva alkohol, a tak si na Bielu sobotu, po šiestich týždňoch abstinencie, rád dá pohár kvalitného červeného vína. „Ak niekto pokladá za veľkončnú tradíciu ísť do chrámu, tak áno, toto v rodine dodržujeme. U nás to bola samozrejmosť aj za sociallizmu, za náboženského prenasledovania. Zájsť na miesto, kde sa naši predkovia menili na lepších, kde nachádzali chuť do žitia. Pre niekoho je tradíciou kostol, pre iného pobyt v hore, pre ďalšieho šibačka, a pre niekoho vzdialená destinácia,“ vysvetlil a dodal, že tradícia nie je dôležitá, ak človeka nerobí dobrým.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM