Jakub Forgács Samospráva

Bystrickí poslanci: Nižší počet kresiel v zastupiteľstve poškodí okrajové časti

Zníženie počtu poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev v snahe zvýšiť ich efektivitu a šetriť peniaze sa u bystrických mestských poslancov nestretlo s pochopením.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci: Nižší počet kresiel v zastupiteľstve poškodí okrajové časti
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zníženie počtu poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev v snahe zvýšiť ich efektivitu a šetriť peniaze sa u banskobystrických mestských poslancov nestretlo s veľkým pochopením. V súčasnosti sedí v mestskom parlamente 31 poslancov, ktorí zastupujú nielen voličov z veľkých sídlisk, ale i okrajových častí, ktoré boli kedysi samostatné dediny. Poslanci varujú, že ľudia z týchto mestských častí sa pri zníženom počte 21 mandátov vôbec nemusia dostať do zastupiteľstva a znova ich to poškodí.

Hoci návrh novely zákona o obecnom zriadení, ktorá by mala platiť od marca 2018, odobrila vláda len v stredu, banskobystrickí poslanci o nej diskutovali už v utorok (7.11.).

Novelu musia odsúhlasiť

„My z bývalých dedín sme nechceli byť pričlenení k mestu. Teraz, keď sa situácia v našich okrajových častiach začína vylepšovať, pretože ľudia majú svojich zástupcov v zastupiteľstve, budeme znova upadať. Je malý predpoklad, že ľudia z týchto častí sa do neho dostanú. Nehovorím, že tento zákon nebude dobrý o 15 či 20 rokov. My dnes s občianskymi radami suplujeme kultúrny a spoločenský život v týchto mestských častiach. Keď to odpadne, bude problém,“ priblížil mestský poslanec Milan Smädo z volebného obvodu, kam patrí aj Kremnička. Banská Bystrica má viac takých častí ako Šalková, Jakub, Uľanka, Rakytovce či Iliaš. „Malému sa pri veľkom darí,“ dodal ďalší poslanec.

Niektorí sa hneď obrátili na svojich dvoch kolegov, Martina Klusa a Vieru Dubačovú, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady (NR) SR. Tá totiž musí novelu zákona odsúhlasiť.

Dubačová: Treba diskusiu

Ako konštatovala Dubačová, okolo novely treba rozprúdiť diskusiu a zastaviť ju, pretože podľa nej poškodí opomínané časti miest.

„Som pripravený predniesť vaše pripomienky, rád budem akýmsi ‚proxy‘ a prečítam aj stanoviská z vašich konkrétnych skúseností. Vyzývam kolegov, ktorí sa chcú zapojiť do diskusie, aby mi ich poslali, keď sa bude novela zákona v NR SR prejednávať,“ sľúbil kolegom Klus.

Podľa ministerstva vnútra má Slovensko viac ako dvojnásobne vyšší podiel komunálnych poslancov na 100.000 obyvateľov než je priemer EÚ. V mestách s počtom obyvateľov od 50 001 do 100 000 v súčas­nosti sedí v zastupiteľstve 19 až 31 poslancov, po novom to má byť 17 až 21, čo je i prípad Banskej Bystrice. Nový prepočet počtu poslancov sa má prvýkrát použiť v komunálnych voľbách na budúci rok.

Rokovanie zastupiteľstva v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM