Michal Majer Kultúra

Bystrické súbory predstavili krásu ľudových piesní

V stredu sa v Spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice uskutočnil program banskobystrických folklórnych skupín s názvom Piesne moje, piesne. Akciu pripravilo Stredoslovenské osvetové stredisko (SOS) v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou v Ban

Hudobný večer patril speváckym skupinám pri folklórnych súboroch Radosť, Matičiarik, Urpín a ďalším, ktoré boli doprevádzané tradičnými ľudovými nástrojmi ako husle, kontrabas či cimbal. „Program mal prehliadkový charakter, každá skupina sa predstavila s piesňovým materiálom, ktorý dominuje v jej tvorbe. Zazneli piesne z Horehronia (Telgárt, Šumiac, Vernár), Podpoľania (Slatinské Lazy), Považia, Zemplína, Šariša (Zamutov), i piesne Rusínov,“ priblížila akciu Tatiana Salajová zo SOS, ktorá sa venuje folklóru a tancu a ktorá sa predstavila aj v samotnom programe. Tradičný ráz podujatia podčiarkovali aj pestrofarebné kroje, v ktorých účinkujúci vystupovali.

Program bol svedectvom toho, že ľudová pieseň má v Banskej Bystrici svoje pevné miesto. Dôkazom toho bola aj plná sála divákov, ktorí na tradičnú slovenskú kultúru nedajú dopustiť. “Je úžasné, že domáce folklórne skupiny dokážu aj takýmto spôsobom priblížiť naše zvyky. Keď sa človek sústredí len na spev a hudbu a nie aj na rôzne tanečné kreácie, dokáže úplne inak precítiť krásu slovenských ľudových melódií,” skonštatovala jedna z návštevníčok. Stretnutie banskobystrických speváckych skupín však nebolo posledným. To ďalšie by malo byť zorganizované v septembri tohto roka.

ddk

piesne_moje_piesne
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM