Monika Obrtalová Rôzne

Bystrické holuby končia v eutanačnej debne

Pred pár dňami ukončili v krajskom meste a blízkom okolí odchyt holubov, ktorý sa realizuje najmä v zimných mesiacoch a na jar. Pracovníkom odchytovej stanice sa podarilo túto sezónu len na streche Slovenskej akadémie vied zajať cez 200 holubov a ďal

Pracovníci odchytovej stanice sa realizujú až po dôkladnom preskúmaní terénu a monitoringu najčastejšieho výskytu holubov. „Z výsledku tohto monitoringu sme schopní určiť najefektívnejšie miesta odchytu. Celý tento krok konzultujeme s kompetentnou osobou na meste, ktorá má najviac informácií o problémoch s holubmi, ktoré nahlasujú občania,“ vysvetľuje postup pri takejto práci Miroslav Lichý, ktorého firma odchyt holubov zabezpečuje. Pasce na holuby sú potom rozmiestnené na strechách najvyšších budov v dohodnutej lokalite. „Pasce sú stále monitorované a zhruba trikrát do týždňa ich vyprázdňujeme. Záleží to samozrejme od množstva holubov, ktoré sa do pasce chytia,“ vysvetľuje Lichý.

Odchyt holubov realizujú odborníci najmä v zimných a jarných mesiacoch. V tomto období majú totiž vtáky menšie zábrany pri hľadaní potravy a oveľa ľahšie sa tak chytia do pasce. Chytené vtáky potom idú do eutanačnej debny, kde ich veterinár utratí a odtiaľ putujú do kafilérie. „Ako najdôležitejšie lokality tohtoročného odchytu boli vybrané Kyjevské námestie a Severná ulica. Ďalšou lokalitou odchytu bola poliklinika v Sásovej, na ktorej sme odchyt opakovali po minulom roku. Z celkového množstva odchyteného v minulom roku v Sásovej sa teraz odchytilo len 10%, to znamená že sme zredukovali množstvo holubov na tomto sídlisku o takmer 90% pôvodnej populácie,“ vysvetľuje Lichý. Nežiadúci výskyt holubov môžu občania nahlásiť prostredníctvom webovej stránky www.odchytholubov.sk alebo sa obrátiť priamo na magistrát, ktoré takúto činnosť dotuje sumou 3500 eur ročne.

moo

holuby
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM