Jakub Forgács Iné športy

Bystrická vicemajsterka Slovenska vo fitness Nikoleta (17): Pre súťaže si musím veľa odoprieť

Je mladá, talentová a postavu jej ostatné baby môžu závidieť. Bystričanka Nikoleta Hricová (17) sa venuje fitnessu a poriadne úspešne. Nielen o tom, čo všetko musí obetovať pre dokonalé telo, prezradila viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická vicemajsterka Slovenska vo fitness Nikoleta (17): Pre súťaže si musím veľa odoprieť
Zdroj: archív Nikolety Hricovej

Bystričanka Nikoleta Hricová (17) je druháčkou na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského. Na prvý pohľad obyčajná baba, až kým nezistíte, čomu sa venuje. Športuje už odmalička, kedy sa venovala tenisu, volejbalu, florbalu aj atletike. V siedmej triede sa začala venovať gymnastike a pred rokom aj fitnessu, ktorý trénuje v klube B-star Zvolen.

Iba nedávno si sa vrátila z Majstrovstiev Slovenska vo fitness. Ako sa ti na nich darilo?

Táto súťaž dopadla podľa mňa veľmi dobre, nakoľko som získala titul vicemajsterky Slovenska. Je to pre mňa veľký úspech a odmena za všetku drinu. Pre podobné momenty sa oplatí zabojovať a aj niečo obetovať.

Ktoré úspechy považuješ za svoje najväčšie?

Za najväčší úspech považujem titul vicemajsterky Slovenska v kategórii fitness dorastenky. Ale zlé nebolo ani piate miesto získané na súťaži Veľká cena Dubnice. Nanešťastie moje úspechy týždeň po veľkej radosti prekazilo zranenie. Na majstrovstvách Slovenska juniorov, na ktorých som mala šancu sa tiež umiestniť, som počas rozcvičky pri premete zle dopadla a nešťastne si vykĺbila lakeť. Momentálne ma čaká operácia a následne tri až štyri mesiace rehabilitácie. Počas tohto času však neprestávam cvičiť a pár dní po úraze som sa vrátila do tréningového plánu, aby som nevyšla z formy.

Vyzerať dobre a vypracovane, si asi vyžaduje veľkú dávku sebazaprenia a tréningu. Čo všetko musíš pre tieto športy obetovať?

Fitness je veľmi náročný ako po fyzickej aj po psychickej stránke a vyžaduje si veľmi silnú vôľu a disciplínu a sebazaprenie. Príprava je aj časovo náročná, nakoľko v škole nemám individuálny plán ani žiadne úľavy. Takže po škole väčšinou idem aj na dvojfázový tréning a vraciam sa domov až okolo ôsmej. Potom sa musím pripravovať, vážiť a rátať stravu na ďalší deň, čo zaberie aj viac ako hodinu. Keď už mám všetko hotové môžem sa ísť trochu pozrieť do knižiek a spať. Môj voľný čas je vlastne skoro žiadny. A to málo čo mi ostane trávim väčšinou s mojím frajerom, ktorý ma vo všetkom podporuje a aj niektoré tréningy absolvuje so mnou. Čo ma ale mrzí je, že na kamarátky a rodinu mi neostáva už žiadny čas.

K príprave samozrejme patrí aj tvrdá diéta, ktorú začínam štyri týždne pred súťažou. Počas tohto obdobia nemôžem jesť mnoho vecí napr. sladkosti, nič mastné ani vyprážané, žiadne pečivo ani bielu ryžu a cestoviny.

Ako vyzerá tvoj tréning/príprava?

Každý týždeň absolvujem tri typy tréningov. Trikrát do týždňa je to gymnastická príprava, na ktorej trénujem svoju voľnú zostavu. Štyrikrát chodím do fitka na silový tréning. Tieto tréningy mám rozdelené na partie. Samozrejme, súčasťou plánu sú aj dva až tri vytrvalostné tréningy, či už vo fitku alebo formou kruhového tréningu, poprípade korčule alebo bicykel. Okrem týchto tréningov, päťkrát do týždňa po pol hodine venujem čas posilňovaniu brucha. Po každom tréningu nezabúdam na niekedy aj už nezdravý strečing.

A obmedzenia v strave?

Držím sa modelu sacharidových vĺn. To znamená, že striedam dni s nižším a vyšším počtom sacharidov. Začínam na hodnotách 250–200–100–100–50 gramov sacharidov. Po týchto piatich dňoch sa to postupne znižuje až na 200–100–100–50–50 gramov. Posledný týždeň chodím obávane tri dni núl, kedy neprijímam žiadne sacharidy a následne tri dni cukrujem, kvôli napumpovaniu svalov. Deň pred súťažou pomaly začnem odvodňovať pre dosiahnutie čo najlepšej formy. Počas celých štyroch týždňov mám každé jedno jedlo presne odvážené a zrátané jeho hodnoty.

Čo považuješ za najnáročnejšie?

Za najťažšie považuje dodržiavanie stravy, ale keďže mám veľmi pevnú vôľu ešte sa mi to nepodarilo porušiť. Ale veľké množstvo tréningov pri nízkych hodnotách sacharidov sú veľmi náročné. Nehovoriac o zlých emočných a pocitových stavoch, ktoré počas diéty často prežívam.

Asi pre súťaže a tréningy musíš vymeškať aj školu. Čo na to hovoria učitelia či spolužiaci?

S týmto moji rodičia nesúhlasia, aby šli tréningy na úkor školy, takže do školy chodím úplne normálne a poctivo. O to je moja príprava náročnejšia a na učenie doma potom už ostáva málo času. Niektorí spolužiaci ma podporujú, niektorí ma obdivujú, ale väčšina si myslí, že som bláznivá a niekedy už, čo robím, nie je normálne. Veľa učiteľov nevie vôbec, že robím fitness, ale tí čo o tom vedia, mi vždy držia palce.

Ako si sa vlastne dostala k fitnessu?

Celá moja kariéra začala v siedmej triede, keď sme sa pripravovali na školský gymnastický štvorboj. Ja som sa vtedy do gymnastiky zažrala omnoho viac a začala som sama trénovať doma. Neskôr sa nám podarilo vybaviť ako trénerku jednu z bývalých gymnastiek. Tá ma naučila všetky základné prvky a pomohla mi nabrať silu a spevniť telo. S jej pomocou som sa dostala do gymnastického klubu na UMB, kde som sa naďalej rozvíjala. Do gymnastiky som sa zaľúbila až po uši a stala sa mojím životom. Nakoľko som začala trénovať neskoro, v gymnastike som už nemohla súťažiť. Práve preto som sa rozhodla, že začnem trénovať fitnes a od apríla minulého roku trénujem v klube B-star Zvolen.

Máš nejaké športové vzory či sny, ktoré by si si chcela splniť?

Mojím najväčším vzorom je Tatiana Kožuchová, ktorá je vicemajsterka sveta vo fitness a má aj mnoho iných titulov. Pritom je rovnako stará ako ja. Svoju motiváciu mám pri sebe na veľa tréningoch, keďže s Táňou trénujeme spolu v jednom klube. Môj najväčší sen je momentálne byť zdravá a opäť sa vrátiť do sveta dole hlavou. A keď sa to podarí, mojím snom je dostať sa raz na medzinárodnú súťaž.

Zvykneš po súťaži aj „zhrešiť“ a dať si niečo, čo by si bežne jesť nemohla?

Áno, samozrejme. To ma často drží nad vodou. Posledné dni pred súťažou myšlienky, čo všetko budem môcť zjesť. Hneď po súťaži si dám čokoládu, cukríky alebo nejaký výborný koláč. Večer sa spolu s rodičmi ideme niekde dobre a nezdravo najesť, čo vždy nekončí najlepšie, keď to preženiem. Na druhý deň sa už ale vraciam do normálneho modelu stravy.

Keď práve netrénuješ, ako najradšej tráviš voľné chvíle v našom meste?

Naše mesto má plno možností a nádhernú prírodu. Najradšej voľný čas trávim prechádzkami po okolitých kopcoch alebo rôznymi cyklotúrami. Rada si chodím aj zaplávať alebo zakorčuľovať na zimný štadión. Neodmietnem ani prechádzku po meste s mojimi kamarátkami alebo frajerom.

Čítajte tiež:

Zoznámte sa s mladým športovým talentom z Bystrice: Daniel (18) to vie na bicykli, vo vode aj ako šermiar

Šport, ktorý spojil aj odvekých rivalov z Bystrice a Zvolena: Petrovi (27) učaroval americký futbal

Žena, s ktorou sa neradno zahrávať: Bystričanke Tereze učaroval thajský box

Ján to na lyžiach vie a už teraz na seba púta pozornosť: Mladý talent z Bystrice zbiera úspechy na svahoch

V Bystrici vyrastá ďalší talent v chôdzi: Vzorom Lucie je Matej Tóth, až takýto pozor dala na jeho podpis na ruke

FOTO: Úspešná bystrická fitnesska Nikoleta
17
Galéria
Zdroj: archív Nikolety Hricovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM