Ivana Kováčiková Správy

Bystrická univerzita má desiatky detských absolventov. Čo zažili počas nevšednej výučby?

Niektoré deti sa do školy tešia aj v lete. Dôkazom je desiaty ročník Detskej univerzity UMB, ktorý dal mladým zvedavcom znalosti z matematiky, biológie, histórie aj práva. To však nebolo všetko!

Ilustračný obrázok k článku Bystrická univerzita má desiatky detských absolventov. Čo zažili počas nevšednej výučby?
Zdroj: TASR

Osvedčenie o absolvovaní Detskej univerzity Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici prevzalo v týchto dňoch na slávnostnej promócii v aule Ekonomickej fakulty UMB jej 46 účastníkov. Osvedčenie si absolventi prebrali z rúk prorektorky UMB Kataríny Chovancovej.

Deti vo veku od deväť do 15 rokov sa dozvedeli napríklad to, čo sú peniaze, na čo ich potrebujeme, ako ich môžeme získať a ako s nimi hospodáriť.

Naučili sa, že pomocou matematiky jednoducho dokážu určiť povrch kocky, i to, či dokážu takto zistiť aj povrch tela zvierat. „Dnes už vieme, ako vedci zisťovali povrch tela mačky, vieme, ako povrch tela ovplyvňuje život zvierat, vieme, prečo niektoré zvieratá vyzerajú tak, ako vyzerajú,“ uviedli pri svojom absolventskom príhovore samotní žiaci.

„Naučili sa napríklad základom práva. Čo sú to základné ľudské práva, ako sú sloboda pohybu, listové tajomstvo, sloboda prejavu, právo na informácie. Nazreli do 19. storočia francúzskej kultúry a bližšie spoznali tvorbu impresionistov. Tiež sa oboznámili s vybranými symbolmi írskej národnej a kultúrnej identity,“ doplnila hovorkyňa UMB Zuzana Ševčíková.

Veľmi zaujímavá bola téma „Ako zvedavosť dokáže prinášať neskutočné objavy“. Na skutočných historických miestach Banskej Bystrice s autorkou knihy Moja Banská Bystrica spoznávali, čo bolo ideou tohto literárneho diela. Zamysleli sa tiež nad toleranciou k iným kultúrami a pokúsili sa pochopiť, ako žijú a čo asi prežívajú cudzinci na našom území.

Boli tiež na exkurzii v arboréte, kde im skúsená biologička priblížila nádherný svet fauny a v miestnej hvezdárni spoznali nekonečnosť vesmíru. Ako informovala hovorkyňa Ševčíková, tento rok sa konal už 10. ročník Detskej univerzity UMB.

Čítajte tiež:

VIDEO: Ozbrojení kopijou, pripravení na boj: Rytiersky turnaj v Bystrici o slávu a česť!

FOTO: Akcia, akú Bystrica ešte nezažila. Námestím lietali desiatky akrobatov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM