Jakub Forgács Rôzne

Bystrická učiteľka tanca: Pohyb je v dnešnej dobe veľmi dôležitý, dieťa ale nútiť je hlúposť

Hoci Lea Sviteková privoňala k tancu už ako sedemročná, keď prišlo učenie, dala si pauzu. Všetko sa však zmenilo po tom, čo jej mama prečítala inzerát v novinách. Práve vďaka nemu sa už v 16-tich rokoch dostala do banskobystrickej tanečnej školy. Viac nám prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická učiteľka tanca: Pohyb je v dnešnej dobe veľmi dôležitý, dieťa ale nútiť je hlúposť
5
Galéria

„Prvýkrát som do tanečnej školy vstúpila keď som mala sedem rokov, ale samozrejme, ako každé dieťa, dlho som pri ňom nevydržala. Dva roky som tancovala latinsko-americké tance. Potom prišla pauza, vyskúšala som si iné krúžky,“ začala svoje rozprávanie mladá bystrická trénerka tanca Lea Sviteková, ktorá sa naspäť k tancu vrátila veľmi rýchlo. Išlo však už o iný štýl – disco tance a folklór. „Potom prišla stredná škola, učenie a učenie, takže tanec bol mimo,“ doplnila s úsmevom.

Trénerkou vďaka inzerátu

„Samozrejme, ako skoro každý študent, som chcela mať nejakú brigádu, tak som začala hľadať, Lenže nikde som nenašla nič zaujímavé. Až som sa raz vrátila z dovolenky a mamina mi vraví: “Počuj, našla som inzerát v novinách, že hľadajú trénerku v tanečnej škole K-Dance, tak som tam volala a máš dohodnuté stretnutie,”“ pokračovala Sviteková.

A práve tým stretnutím sa to podľa jej slov začalo. Vtedy mala 16 rokov. „Trénerka, čo tam učila, odišla do zahraničia, tak hľadali náhradu. A tou náhradou som bola ja a som tam dodnes, už krásnych 13 rokov,“ spomenula so slovami, že ani nevie, či jej k srdcu prirástol viac tanec alebo deti, no bolo to hneď po prvom tréningu. Za tie roky podľa jej slov prešlo u nej tanečnými kurzami už aspoň 1 300 detí.

V tanečnej škole učí detičky už od štyroch rokov, ale mala už aj 24-ročnú žiačku. „Momentálne trénujem najstaršie dievčatá vo veku 17 – 18 rokov,“ povedala Sviteková, ktorá však pracuje už s detičkami od štyroch mesiacov. Tie však učí plávať v plaveckej škole.

Tance podľa videoklipov

Na tanečných tréningoch sa zameriava na videoclipdancing, teda tance podľa videoklipov, kedy sú choreografie presne stanovené, nahrané na DVD a rozposielajú sa do tanečných škôl so zakúpenou licenciou. „Čo to v skutočnosti znamená? To, že ja ako lektorka dostanem DVD, na ktorom sú nahrané a vysvetlené nejaké clipy. Ja sa to naučím a potom to učím deti,“ vysvetlila. Ako ďalej povedala, klipy su rozdelené do rôznych kategórií ako normal, rookies, kids alebo basic a advance. „V celom videoclipdancingu mám len troch chlapcov, väčší záujem prejavujú dievčatá,“ doplnila.

„Keď si predstavíte súťaž, vyzerá to tak, že každý tanečník si vyberie svoj klip. Všetci s rovnakým klipom tancujú naraz, pretože choreografia je rovnaká, až na freestyle pasáže, kde si tanečník môže vymyslieť niečo svoje. Samozrejme, tancujú sa aj formácie, čiže skupina viacerých tanečníkov, kde sa utvárajú rôzne postavenia, presuny a podobne,“ ozrejmila Sviteková.

So svojimi zverencami sa už môže pochváliť aj úspechmi, ktorých je naozaj mnoho. „A koľko! Je toho veľa, museli by ste sa prísť pozrieť do tanečnej školy, koľko tam mám víťazných pohárov. Také naj, to sú z Majstrovstiev Európy vo Viedni – 6. miesto, 7. miesto z Holandska,“ vymenovala so slovami, že už niekoľko rokov sú Majstrami Slovenska vo viacerých kategóriách. Momentálne má poriadne nabitý program, pretože dve dievčatá pripravuje na Majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať 21. novembra v Nemecku.

Končia v stene či stĺpe

Počas tancovania sa jej úplne nevyhli ani zranenia. „Ale tak sa hovorí, že športom k trvalej invalidite,“ povedala s úsmevom a doplnila, že tanec je šport, takže tie zranenia tam boli, napríklad výrony na členku a dvakrát operované koleno. Napriek tomu ju jej priateľ v tom, čo robí, podporuje, pretože aj s ním sa zoznámila na tréningu. „Trénovala som jeho spolužiakov a prihlásil sa aj on. Tanec ho baví, ale nevenuje sa mu,“ pokračovala.

Na tréningoch občas zažíva aj úsmevné chvíle. „Veľakrát sa stane, že keď učím deti nejaký prvok a nejde im to, snažím sa im ho prirovnať k niečomu. Veľa detí sa ho tak ľahšie naučí a neverili by ste, ako to funguje. Potom tento prvok dostane prezývku. Keď sa v niektorých tancoch veľa točia, niektorí končia aj na zemi, v stene alebo v stĺpe,“ zaspomínala si.

Tanečné šou v televízii podľa jej slov zatiaľ neovplyvňujú záujem o jej tréningy, naopak, tanečníkov je vraj určite menej, ako keď začínala učiť. Najväčší nápor zažíva v októbri. „V septembri začíname tanečnú sezónu a postupne sa deti dohlasujú. lebo si povedia medzi sebou v škole, "a tá kamoška by chcela a tá tiež“…," povedala Sviteková.

Veľké tanečné sny nemá. „Mojím poslaním je asi práca s deťmi. Budem rada, keď rodičia prihlásia svoje detičky na tanečnú. Pohyb je veľmi dôležitý v dnešnej pretechnizovanej dobe, ale samozrejme, dobrovoľne,“ zdôraznila so slovami, že nútiť dieťa do niečoho, čo nechce, je hlúposť a môže to mať úplne opačný význam.

Čítajte tiež:

Bystrická motorkárka otvorene: Keď niekde zastanem a dám dole prilbu, takáto reakcia nastane!

Obranca baranov o bystrickom fanklube: Keď nastupujeme na zápas, z tej atmosféry mi behá mráz po chrbte

Foto: Lea Sviteková

FOTO: Bystrická učiteľka tanca v akcii
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM