Monika Obrtalová Rôzne

Bystrická sudkyňa a úplatok? Policajná manipulácia...

Banskobystrická sudkyňa Miriam S. spolu s jej bývalým priateľom a podnikateľom Viktorom G. podľa obžaloby pýtala úplatok. Ten mala chcieť od stavebnej firmy vo forme zateplenia vlastného domu.

Hlavné pojednávanie s banskobystrickou sudkyňou Miriam S. a jej bývalým priateľom a podnikateľom Viktorom G. bude pokračovať pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku začiatkom augusta.

Policajné nahrávky[/size][/co­lor]

„Hlavné pojednávanie je vytýčené na 7. augusta,“ uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Nevylučuje sa, že proces sa v auguste priblíži do záverečnej fázy. Vlani začiatkom septembra sa na pezinskom súde prehrávali niekoľko dní policajné nahrávky v tejto, podľa obžaloby úplatkárskej kauze. Predtým sa ŠTS týmto prípadom zaoberal v júni, keď voči sudcovi podal námietku zaujatosti jeden z obhajcov.

[blockquote]Sudkyňa začiatkom mája 2011 doručila ŠTS rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o jej vydaní na trestné stíhanie s pečiatkou právoplatnosti s dátumom 2. august 2007. V ten deň bolo rozhodnutie sudkyni doručené. Pretože polícia ju obvinila už 27. júla 2007, Miriam S. tvrdila, že by jej stíhanie malo byť zastavené pre procesnú chybu vyšetrovateľa­.[/blockquote] Sudca špeciálu v súvislosti s dokumentom tvrdil, že rozhodnutie ÚS SR, ktoré bolo vyhlásené 27. júna 2007, bolo právoplatné okamžite. „To, že bolo teraz po štyroch rokoch doplnené pečiatkou právoplatnosti a vykonateľnosti, na tom nič nemení,“ povedal vtedy sudca. Dodal, že proces môže pokračovať. Na to nasledovala námietka zaujatosti obhajcu obžalovanej Miriam S. voči sudcovi ŠTS. Ten rozhodol tak, že sa z procesu nevylúčil.

Obhajca voči tomu podal sťažnosť. Sťažnosť však podal aj prokurátor. Tomu sa nepáčilo, že sudca o námietke rozhodoval, pretože ju považoval za námietku voči procesnému postupu súdu, o ktorej sa rozhodovať nemá. Proces odročili na september, aby Najvyšší súd SR mohol rozhodnúť o sťažnostiach. „Najvyšší súd rozhodol, že samosudca nie je vylúčený z vykonávania úkonov v tejto trestnej veci,“ skonštatoval v septembri sudca ŠTS.

Vraj manipulovali[/si­ze][/color]

Obžalobu na sudkyňu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. septembra 2009. Bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková jej následne 23. septembra pozastavila výkon funkcie. Miriam S. a spoluobžalovaného podnikateľa Viktora G. stíhajú na slobode za štyri trestné činy, medzi nimi trestný čin prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Sudkyňa spolu s podnikateľom a bývalým priateľom podľa obžaloby v roku 2004 žiadali úplatok vo forme zateplenia svojho domu za to, že istej stavebnej firme vybaví zákazky na zateplenie ďalších bytov v Banskej Bystrici. Sudkyňa tvrdí, že skutok je vykonštruovaný a polícia manipulovala s telefonickými odpočúvaniami.

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.134441]Ten najhorší pohľad: Lekára Učníka (†57) spoznal syn![/link] [link=http://www­.bystrica24.sk/clan­ky?extend.133341_Sko­dy-za-60–000-%E2%82%AC:-Bystricke-cesty-zazili-az-14-nehod]Škody za 60 000 €: Bystrické cesty zažili až 14 nehôd[/link]

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM