Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrická školáčka nominovaná na Detský čin roka. Napriek chorobe ukázala veľké srdce

Príbeh mladej Eriky z bystrickej školy si vyslúžil nomináciu na Detský čin roka. Prečítajte si ho!

Ilustračný obrázok k článku Bystrická školáčka nominovaná na Detský čin roka. Napriek chorobe ukázala veľké srdce
10
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Zdá sa, že dobrí ľudia sa nájdu aj v našom meste. Dôkazom toho je aj mladá školáčka Erika Bavalová, ktorá v čase liečby navštevuje ZŠ pri ZZ, Nám. L. Svobodu 4, Banská Bystrica. Prečítajte si jej dojímavý príbeh, ktorý napísala.

Aj deti vedia skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to u nás myslí projekt Detský čin roka, ktorý tento rok napíše už svoju 17. kapitolu a jeho partnerom je opäť organizácia Ľudia Ľuďom. V každej zo siedmich kategórii je päť nominovaných skutkov, pričom zastúpenie má aj Banská Bystrica. V kategórii : Pomoc v rodine ide o skutok, ktorý vykonala Erika Bavalová, žiačka 8. triedy, ZŠ pri ZZ, Nám. L. Svobodu 4, Banská Bystrica.

Ako sa píše v liste, Erika často chodieva na preliečenie do nemocnice. Od narodenia má totiž nevyliečiteľnú chorobu, s ktorou zápasí každý deň. Problémy sa mi niekedy zhoršia, tak ako aj teraz. „Ležím na detskom oddelení, kde ma už všetci poznajú. Keď som hospitalizovaná, často myslím na svojich blízkych. Mám úžasných rodičov, ale máme dosť smolu… Sme všetci chorí. Ocinovi asi pred jeden a pol rokom zistili nádor na obličke, a preto sa musel podrobiť operácii. Stále chodieva na lekárske kontroly. Vtedy musíme doma všetko zvládať a robíme to, čo robieva ocko,“ píše sa v nominácii.

To však zďaleka nie je všetko, s čím sa pasujú v Erikinej rodine. „Maminke cez letné prázdniny zistili rakovinu kostnej drene. Chodila na dialýzu, aby sa jej čistila krv, a potom jej ju nazad transplantovali. Bolo to desať najkritickejších dní jej života. Toto obdobie bolo ťažké aj pre mňa. Okrem tohoto ochorenia má od narodenia degeneráciu očnej sietnice, ktorú som zdedila aj ja, aj môj brat. Ja som počas maminkinej hospitalizácie robila doma všetky práce, ktoré bolo treba doma urobiť, či už pranie, riadenie, a spolu s bratom aj varenie. Okrem mojich školských úloh bolo toho dosť veľa,“ informuje stránka detskycin.sk

Keď sa Erikina mamina vrátila z nemocnice domov, bola v dosť ťažkom zdravotnom stave. „Pamätám si na chvíle, keď mamina nevládala ani vstať z postele. …S ocinkom sme jej robievali raňajky do postele, a aby jej viac chutili, tak sme si aj my zobrali ku nej taniere a spolu sme raňajkovali. Vtedy nám bolo ľahšie. Keď boli obaja rodičia v nemocnici, tak všetku prácu sme robili my s bratom – nakupovanie, riadenie, varenie, učenie… Nebolo to veru ľahké. Keď sa vrátili z nemocnice, boli rodičia milo prekvapení, že sme to spolu zvládli. Myslím, že to všetko preto, lebo sme správna rodina, patríme k sebe, potrebujeme sa a držíme stále spolu. Tak to musí byť aj naďalej,“ píše Erika, ktorá je pripravená pomáhať ďalej.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Eriku zo ZŠ pri ZZ, Nám. L. Svobodu 4 môžete hlasom priamo TU.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH:  Za deťmi v nemocničnej ZŠ v Bystrici chodia učiteľky k lôžkam
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM