Jakub Forgács Správy

Bystrická nemocnica má prejsť rekonštrukciou. Dočká sa aj obvodové opláštenie

Na Rooseveltovej nemocnici sa už podpísal zub času. Podľa plánov ministra zdravotníctva však má opeknieť.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická nemocnica má prejsť rekonštrukciou. Dočká sa aj obvodové opláštenie
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) plánuje tento rok začať s rekonštrukciou nemocníc. Chce rozbehnúť dobudovanie urgentných príjmov či vznik centier integrovanej zdravotnej starostlivosti v menších mestách. Plánuje tiež predstaviť návrh, ako dostať špecialistov do oblastí, kde chýbajú.

Rád by znížil aj čakacie lehoty na CT a MR vyšetrenie, pracuje na definovaní toho, na čo má pacient nárok v rámci zdravotnej starostlivosti. Drucker plánuje rozšíriť aj počet špecialistov na záchranných operačných strediskách, ktorí pomôžu pacientom s konzultáciou zdravotného stavu. Tieto zámery nedávno predstavil novinárom.

Rekonštrukciou by mala napríklad prejsť detská nemocnica na bratislavských Kramároch, Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) či fakultná Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Práce sa začnú tento rok, dokončenie Drucker očakáva v priebehu budúceho roka či v roku 2019. Peniaze sa budú čerpať z prostriedkov, ktoré štát získal zrušením maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní.

V Banskej Bystrici by malo dôjsť ku kompletnej rekonštrukcii tepelného hospodárstva i obvodového opláštenia. Drucker chce vybaviť zdravotníckou technikou aj niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva, operačné stredisko záchraniek či niektoré fakultné nemocnice a špecializované ústavy.

Urgentné príjmy by sa mali rekonštruovať aj z eurofondov. Nárok čerpať ich by malo mať 32 nemocníc, a to od júna tohto roka. „Všetky materiálno-technické požiadavky spĺňa málo urgentov na Slovensku,“ priznal Drucker. Má vzniknúť aj takých šesť urgentov, v ktorých budú traumacentrá, tie dnes chýbajú. Podľa Druckera by mali byť v Bratislave, Martine, Nitre, Poprade, Košiciach a Banskej Bystrici.

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM