Jakub Forgács Kultúra

Bystrická kapela Schody má už vyše 2 desaťročia: Album vydávali ešte na kazetách, inšpirovali sa The Doors

Blues-rockovú skupinu Schody z Banskej Bystrice tvoria Juraj Jamrich (spev, gitara), Rasťo Kašiar (gitara), Martin „Buko“ Bukový (klávesy), Ivan Šufliarsky (basová gitara) a Tomáš „Hollub“ Krista (bicie). Viac o tomto zaujímavom zoskupení sa dočítate v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická kapela Schody má už vyše 2 desaťročia: Album vydávali ešte na kazetách, inšpirovali sa The Doors
Zdroj: Dnes24.sk

Priblížte nám prosím v stručnosti ako vznikla skupina Schody…

  • Juraj Jamrich: Stretli sme sa v roku 1992, plní energie, s chuťou tvoriť piesne a koncertovať.
  • Rasťo Kašiar: Bolo nás vtedy tak akurát do počtu, konečne bol obsadený každý nástroj a mohli sme začať!

Prečo práve Schody? Má to nejakú špeciálnu symboliku?

  • JJ: Hlavne v tom netreba hľadať žiadnu „nebovú“ symboliku. :) Jednoducho to malo byť niečo, s čím prichádzate do styku každý deň.
  • RK: Predovšetkým v tom porevolučnom období bolo vidieť, akoby sa roztrhlo vrece – mladé kapely vznikali a vymýšľali si hlavne anglicky znejúce názvy alebo bizarné, či recesistické spojenia slov. V oboch prípadoch to asi malo priniesť hviezdny vzostup od večera do rána… Hm, my sme vedeli, resp. aspoň tušili, že toto nie je realita, v ktorej sa nachádza slovenská pieseň. Teda cesta, na ktorú sme sa dali, bude dosť ťažká a bude to ako chodiť denne po schodoch, hore – dole. :)

Vaša tvorba v začiatkoch bola inšpirovaná skupinami The Beatles a The Doors. Ako sa za tie roky zmenila?

  • JJ: Inšpirácií bolo možno aj viacero. Dnes sme slovenská kapela, ktorá skladá a hrá slovenské piesne. Samozrejme, autorské.
  • RK: Nebolo jednoduché mať všetky informácie a poznať zvuk dôležitých platní, každý mal niečo od nejakého kamaráta, niektorí mali scestovaných rodičov, ktorí vždy z cesty doniesli nejakú platňu alebo aspoň kazetu. Tak sme si tie kapely navzájom vymieňali, nahrávali a hlavne boli tie chvíle objavovania nových (starých) nahrávok pre nás nesmierne vzácne. No a tieto dve kapely nám symbolizovali vrchol piesňovej tvorby,rozumejme piesne v trvaní cca 3 – 4 minút. Dlhší formát piesní presahujúcich 10 minút sme skúsili asi iba raz, takže s art – rockom sme veľmi nekoketovali. Preto nám nejako nechcene prischla nálepka, že sa inšpirujeme zvukom týchto dvoch rockových dinosaurov, ale nebola to úplná pravda.

Do akého hudobného žánru by ste zaradili piesne, ktoré hrávate?

  • JJ: Keď je to potrebné hovoríme, že blues-rock, ale najradšej sme keď nás vnímajú, ako som už povedal, ako slovenskú kapelu, ktorá hrá slovenské piesne.
  • RK: V súčasnosti sa už hudba nemusí škatuľkovať, pokiaľ nejde o nejaké extrémne okrajové žánre. Jednoducho, keď hudba využíva zvuk spevákovho hrdla, gitár, fender piana a bicích, žurnalista musí skonštatovať, tak toto je rock. Nám ide predovšetkým o hodnotnú slovenskú pieseň, o to čo nám je tu v priestore medzi horami a Dunajom geneticky dané už najmenej tisíc rokov.

Okrem vlastných skladieb ste mali aj dlhšie obdobie, v ktorom ste v projekte Pod Sutanou hrávali piesne Vašich hostí. O čo sa jednalo a ako si naň spomínate?

  • JJ: Hrali sa piesne podľa výberu hosťa, ktorý bol na akciu pozvaný. Bolo to plodné a zábavné obdobie. Vyskúšali sme si rôzne žánre a štýly. Podstatou bolo predstaviť známu tvár v polohe v akej ju diváci, poslucháči nepoznali.
  • RK: Chceli sme vytvoriť pravidelne sa opakujúci program v jednom kultúrnom priestore, ktorý by nám poskytol zázemie. Žiaľ, nič nie je také jednoduché, ako sa to najprv zdá, vznikli určité organizačné dôvody, pre ktoré tento projekt musel skončiť.

Na svojom konte už máte aj nejaké tie albumy. Mohli by ste nám ich v stručnosti priblížiť?

  • JJ: Prvé bolo „demo“ Schody 1993, kde krásne počuť, keď niečo robíte prvý raz, ale cítili sme sa vtedy ako veľká kapela, pretože sme si mohli povedať že „máme nahrávku“. Druhá nahrávka – album, vyšiel v roku 1996, vtedy ešte na MG-kazetách s názvom „Trochu inak“. Zažili sme profi štúdio, nahrávali sme už výlučne autorské piesne. Niektoré z nich dokonca ešte stále po drobných úpravách hrávame naživo aj dnes. Bolo to krásne obdobie plné nápadov a z nahrávky počuť aj to že sme chceli byť naozaj „trochu iní“. :)
  • RK: V roku 2000 sme možno aj v súvislosti so „zmenou“ kalendára začali s nahrávaním nahrávok a trvalo to asi do roku 2004. Postupne sme vypúšťali von do sveta piesne na demo CD, ale takisto aj niektorých členov kapely. Život priniesol zmeny a okolo roku 2008 sme sa cítili dostatočne silní a vybavení na začatie práce na novej ucelenej nahrávke. S pocitom spokojnosti sme sa s touto nahrávkou postavili na pódium v roku 2011. Pomenovali sme ju Básne ako z dymu.

Kde všade sme vás už za tie roky mohli vidieť hrať?

  • JJ: Čo sa týka Slovenska, tak za tie roky, poviem to zjednodušene, takmer vo všetkých kluboch. Dnes už z nich veľa ani neexistuje. Takmer pravidelne, vždy na jeseň hrávame v Prahe a potom to boli rôzne festivaly.
  • RK: Radi chodíme po mestách a vystupujeme na podujatiach typu Dni mesta XY. Je zaujímavé sledovať široké publikum, ktoré počúva „úzky druh hudby“. Podľa pracovníkov médií sa vraj rock a slovenská hudba nedajú púšťať v rádiách, lebo by neprežili. Vidíme, že v realite to tak celkom nie je, široké publikum dobre počúva a niekedy aj tancuje…

Na ktorý koncert si spomínate najviac, resp. vás niečím pozitívne či negatívne prekvapil?

  • JJ: V čerstvej pamäti mám nedávny koncert „Schodov“ v banskobystrickom klube s Laurou a její tigři, kde sa aj napriek rôznym žánrom podarilo vytvoriť fajn atmosféru. V zásade ale spomíname na všetky koncerty len v dobrom, tešia nás priaznivé reakcie publika na naše piesne, na kapelu, ktorú ešte nevideli hrať naživo a nepoznali nás.
  • RK: Ja si príjemne spomínam na krst našich Básní ako z dymu v Prahe. Celkovo to bol súčet viacerých momentov: pocit z dobre vykonanej práce, ľudia a krásne mesto, ktoré asi všetci milujeme.

Čakajú vás v blízkej dobe nejaké projekty alebo vystúpenia v bližšom alebo ďalekom okolí?

  • JJ: Čo si spomínam tak v marci koncerty v Rajeckých Tepliciach a Žiline. Pripravujeme aj piesne na nový album, niektoré už hrávame aj na koncertoch. Testujeme reakcie publika na ne, sami ich ešte cibríme.

Foto: archív kapely Schody

Bystrická blues - rocková skupina Schody: Ide nám predovšetkým o hodnotnú sloven
5
Galéria
Bystrická blues - rocková skupina Schody: Ide nám predovšetkým o hodnotnú sloven
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM