Jakub Forgács Správy

Bystrická fakulta láka praktickými skúsenosťami: Študenti praxujú na ministerstvách aj v europarlamente

To, čo v súčasnosti chýba mnohým študentom, je práve prax. Na fakulte banskobystrickej Univerzity Mateja Bela však žiaci majú príležitosť, zbierať skúsenosti hneď na niekoľkých lukratívnych miestach. Okrem toho pripravila aj lákavý študijný program.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická fakulta láka praktickými skúsenosťami: Študenti praxujú na ministerstvách aj v europarlamente
Zdroj: TASR

Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov (FPVaMV) v Banskej Bystrici oslávi na budúci rok 20. výročie existencie. Vznikla v roku 1995 z iniciatívy vlády Vladimíra Mečiara v rámci Univerzity Mateja Bela. V súčasnosti patrí k významným akademickým pracoviskám, ktoré pripravujú odborníkov pre oblasť medzinárodných vzťahov, verejnej politiky a štátnej správy. Absolventi fakulty úspešne reprezentujú Slovenskú republiku v inštitúciách Európskej únie a v oblasti medzinárodných vzťahov.

Zo štyroch fakúlt prežili dve

Po roku 1989, keď sa Slovensko stalo samostatným subjektom medzinárodných vzťahov, vznikla potreba vychovávať vysokoškolsky vzdelaných odborníkov v oblasti politológie, medzinárodných vzťahov a diplomacie pre prácu v orgánoch štátnej správy, verejnej správy a samosprávy, ako aj pre medzinárodnú spoluprácu a prácu v zahraničnej službe. Do roku 1989, v časoch bývalého Československa, sa podobné odbory študovali iba v Moskve.

Ako hovorí prodekan pre štúdium a rozvoj FPVaMV Peter Čajka, zo štyroch nových fakúlt, ktoré v tom období vznikli, prežili dodnes iba dve, ich a právnická. „Od začiatku sme sa orientovali na dva základné kľúčové odbory, a to odbor medzinárodné vzťahy, ktorý sa dovtedy nikde u nás neštudoval, a politológiu, ktorej absolventi by našli uplatnenie najmä v štátnej správe a samospráve. My sme dnes de facto jediná fakulta na Slovensku, ktorá je fakultou politických vied. Politológia sa síce učí na množstve škôl, ale my tento odbor realizujeme na úrovni fakulty,“ uviedol Čajka.

Odborné stáže na ministerstvách

V rámci odboru medzinárodné vzťahy neskôr pribudol študijný program Európske štúdiá. Na fakultu dnes pravidelne prichádzajú prednášať politické špičky zo Slovenska i zahraničia, europoslanci, poslanci či veľvyslanci. Z veľkej časti prednášky alebo besedy iniciujú študentské spolky.

Študenti FPVaMV majú šancu absolvovať odborné stáže na ministerstvách, zahraničných inštitúciách a praktické vedomosti získavajú aj v europarlamente. Na magisterské štátnice chodia do komisií pracovníci z ministerstva zahraničných vecí, ale i terajší či bývalí veľvyslanci. Ministerstvo zahraničných vecí je dlhoročným partnerom školy, teraz aj ministerstvo obrany.

Nový študijný program

FPVaMV v súčasnosti požiadala o akreditáciu nového študijného programu Bezpečnostné štúdiá, ktorý by sa vyučoval v rámci odboru medzinárodné vzťahy na magisterskom stupni. „V tomto programe vidíme obrovský priestor a potenciál. Nemáme na mysli bezpečnosť militárnu alebo technickú, tomu sa venujú iné školy. My sa orientujeme skôr na societálnu bezpečnosť, to, čo vidíme dnes, zoberte si ebolu, utečencov. Čiže environmentálnu bezpečnosť, kybernetickú, energetickú, demografickú… Tomu sa chceme venovať, otvoriť niečo, čo tu nie je,“ zdôraznil Čajka. Otvorenie nového študijného programu Bezpečnostné štúdiá by mohlo byť realitou v akademickom roku 2016–2017.

FPVaMV má v súčasnosti okolo 800 študentov vo všetkých troch stupňoch štúdia, v dennej a externej forme. Podľa Čajku cieľom fakulty je vychovávať optimálny počet študentov, ktorí sú schopní uplatniť sa na trhu práce.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM