Jakub Forgács Šport

Bystrická Dukla prekročila medailový plán: Dopomohli jej k tomu mladí slalomári na divokej vode

Nie vždy je zlé, keď sa veci dejú inak, ako sa očakáva. Dôkazom je aj medailový úspech športovcov Vojenského športového centra (VŠC) Dukla, ktorí ukázali, že majú na viac.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická Dukla prekročila medailový plán: Dopomohli jej k tomu mladí slalomári na divokej vode
Zdroj: TASR

Vojenské športové centrum Dukla opäť prekročilo plán a v minulom roku nazbieralo až 29 vzácnych kovov. Pri skladaní účtov, ktoré zo zákona predkladá verejnosti, zaimponovala úspešnosť a aktuálne ju umocnili aj mladí slalomári na divokej vode. Pred niekoľkými dňami sa vrátili z majstrovstiev sveta juniorov a do 23 rokov a v austrálskom Penrithe sa ovenčili piatimi vzácnymi kovmi.

Plánovali ich iba 23

Ján Gregor, náčelník odboru riadenia športu, musel dlho rátať, aby sa dopracoval k číslu 29. „Plánovali sme 23 vzácnych kovov, dospeli až k číslu 29,“ zdôraznil. "Mohli sme dosiahnuť aj viac, zhruba 20-krát sme obsadili 4., alebo 5. miesta, takýchto smoliarskych výsledkov sa nazbieralo až príliš a z toho vyplýva, že neustále máme čo zlepšovať. Dôležitejšie sú však medaily na vrcholných európskych a svetových podujatiach, presne 11 zlatých, deväť strieborných a deväť bronzových. Veľa cenných umiestení pramenilo z výsledkov vodného slalomu, povedal Gregor, podľa ktorého je práve v tomto športe ich prioritou širšie podporiť aj mládežnícke kategórie s veľkým vkladom do budúcnosti.

V tomto roku si Dukla už na svoje konto pridala viacero medailí, prednedávnom sa chválila zápasníkom Istvánom Lévaiom, v duatlone Petrou Fašungovou. „Všetko sa však začalo fantastickým zlatom biatlonistky Kuzminovej na ZOH v Soči a pridali sa aj ďalší s bronzami na ME, či Lévai, alebo v duatlone Fašungová. V olympijskom roku sme si naplánovali 20 vzácnych kovov, keďže vrcholných podujatí je menej, no predpokladám, že sa opäť priblížime k vlaňajšej bilancii,“ doplnil Gregor.

Kajakárom radil aj Martikán

Šéftréner vodného slalomu v Dukle Peter Mráz štafetu úspešnosti ustrážil aj v austrálskom Penrithe. „Dva týždne sme v Penrithe trénovali, niektorí sa psychicky so záťažou nevyrovnali, preto sme nedosiahli viac. Vlani doma v Liptovskom Mikuláši sme boli úspešnejší, podstatné však zostáva, že neustále bojujeme na predných priečkach a dohliadame na generáciu s možnosťou nahradiť v budúcnosti úspešných seniorov,“ prezradil.

Kajakár Jakub Grigar, spolu s Paulínou Matulániovou jediný medailista na majstrovstiev sveta juniorov v individuálnej disciplíne. "V Penrithe som štartoval prvýkrát v sezóne, hneď vybojoval bronz, no mám aj čo zlepšovať. Už sa teším na ďalšie preteky, ťažiť budem zo sústredení, ešte nikdy som sa v zime a na jar tak dlho v zahraničí nepripravoval. V Spojených arabských emirátoch som popracoval na fyzičke i psychičke, výborným radcom mi bol Michal Martikán, s ktorým spolu trénujem, povedal a ako doplnil, teraz sa už sústredí na nominačné preteky seniorov, na ktorých ba sa rád opäť dostal do slovenskej reprezentácie a pôsobil v nej tak, aby bol so sebou spokojný.

Jakub Grigar, asi najvýraznejší talent slovenského kajaku, vyniká vo výnimočnosti. „Podľa mňa žiaden junior na majstrovstvách sveta nemá taký široký rozmer v kategóriách ako ja, že sa usiluje preraziť aj medzi seniormi. Vyžaduje si to však aj určité obete, napríklad v škole, som v druhom ročníku gymnázia a dobehnúť zameškané je nesmierne náročné,“ dodal.

Bystrická Dukla prekročila medailový plán: Dopomohli jej k tomu slalomári na div
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM