Ivana Kováčiková Rôzne

Bystričanov zasiahol nový knižný fenomén. Počuli ste už o náhodnej výmene?

Klasické knihy stále lákajú ľudí napriek elektronickej dobe. Bystričanov najnovšie zachvátila novinka, vďaka ktorej sa môžu zadarmo dostať k novým knihám. Ako funguje a čím oslovila ľudí?

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov zasiahol nový knižný fenomén. Počuli ste už o náhodnej výmene?
Foto: Rastislav Búgel

Na sociálnych sieťach funguje zaujímavý sociálny experiment. Výzva začína slovami: „Milí moji, knihy ľúbiaci. Šíri sa láska ku knihám…“ Práve na tom je celý projekt založený. Princípom je, označiť, že sa vám status vášho známeho páči a zapojiť sa do náhodnej výmeny kníh. Vašou úlohou je, poslať jednu knihu na adresu, ktorú získate od známeho formou správy. Následne si výzvu skopírujete do vlastného statusu a čakáte, koľko ľudí sa zapojí. Za jednu knihu tak získate oveľa viac. Nielen, že urobíte niekomu neznámemu radosť, ale za jednu knihu ich môžte získať hneď niekoľko. Projekt oslovil už aj ľudí spod Urpína.

O svoje skúsenosti sa s nami podelila aj Bystričanka Júlia: „Päť ľudí mi lajklo status. Myslím, že je to skvelá myšlienka. Ja som za takéto výmeny a podobne veci. Čakať na knihu, akú ti pošlú a ani nevieš kto, je vzrušujúce. Bola som milo prekvapená, čo došlo.“ Ako upresnila, za jednu knihu, ktorú poslala, jej prišli štyri nové.

Programátor Tomáš rozmýšľal aj nad vylepšením. „Zaujímavý nápad. A určite lepšie, ako tie reťazové listy. Osobne by som to ešte vylepšil o preferovaný žáner, aspoň by bola šanca dostať, preferovanú knižku,“ uviedol. Milovníčka Iveta zverejnila svoj status len nedávno. „Ja som poslala knihu o hoteli od Arthura Haileyho, lebo je to veľmi zaujímavo napísané a zaujme takmer každého.“ Ako ďalej uviedla, na jej výzvu reagovalo šesť ľudí. „Je to super myšlienka, lebo sa šíri dobrá energia.“

Podobných projektov už bolo viacero. Mohli ste si zobrať akúkoľvek knihu zo susedských knižníc vystavaných väčšinou na verejných miestach. Na internete funguje aj výmena kníh cez rôzne portály, väčšinou však ide o konkrétne tituly formou niečo za niečo. Tato forma je nová, špecifická, keď prostredníctvom nových médií, ako sú sociálne siete, vlastne podporujete klasické tlačené knihy. Pre niekoho možno mačka vo vreci, pre iného radosť z prekvapenia, ktoré dostanete. Čo na tento nápad hovoríte vy?

Čítajte tiež:

FOTO: Káva priamo z retro bicykla. Netradičný nápad Bystričanov rovno v centre mesta

PROGRAM bystrického Kina v bazéne. Aké filmy si počas leta užijeme pod holým nebom?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM