Jakub Forgács Rôzne

Bystričanka prezradila recept na regionálnu špecialitu: Urobte si falošnú hovädziu polievku z tekvice!

K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých býva v tomto období všade hojne. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných jedál, ktoré sa z tejto zdravej zeleniny pripravujú už od nepamäti. Počuli ste už o falošnej hovädzej polievke z tekvice?

Ilustračný obrázok k článku Bystričanka prezradila recept na regionálnu špecialitu: Urobte si falošnú hovädziu polievku z tekvice!
Zdroj: TASR

Banskobystričanka Martina Strmeňová počas jesene a zimy obľubuje pochúťky z tekvice. „Tekvica je super na chudnutie a zdravé stravovanie. Na jeseň, ale aj v zime sa u nás zvykli pripravovať jedlá z klasickej bielej alebo žltkavej tekvice, teraz dávam prednosť žltej a hokkaido,“ povedala.

Falošná hovädzia polievka z tekvice

  • 1 tekvica – iba vydlabaná dužina so semiačkami
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • lyžica masti
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • majoránka/petržle­nová vňat
  • 1 cesnak.

„Polievky sa snažím robiť makrobioticky a toto je také aj v pôvodnom recepte. Tekvicovú dužinu so semiačkami treba vyvariť aspoň na 25 minút a potom vybrať preč,“ prezradila Martina, podľa ktorej vývar spolu s masťou spraví tú kvázi hovädziu chuť. „Nie je zlé, ak sa tam dá vyvariť aj šupka z cibule, len sa musí umyť a mala by byť zdravá,“ doplnila.

Čo so zvyškami?

„Z hlavnej časti tekvice sa môže spraviť prívarok. Tekvica sa nastrúha, zaleje mliekom, okorení a posolí podľa chutí. Niekto tiež pridáva cukor a ocot, prípadne zásmažku. Ja to však príliš nemusím, pretože keď je tam príliš veľa prísad, stráca to tekvicovú chuť,“ vysvetlila Martina. Ako poznamenala, lepšie je tekvicu upiecť, potretú troškou olivového oleja, prípadne roztlačeným cesnakom a posypať syrom, ale je dobrá aj prekladaná mäsom, ako francúzske zemiaky, len miesto zemiakov je tekvica.

„Recept na falošnú hovädziu polievku mám od kamarátky, tiež Banskobystričanky. Zvyčajne sa pripravovala hlavne preto, aby sa nevyhadzovali dobré zvyšky z tekvice. Prívarok robíme doma odmala,“ povedala Martina a ako dodala, často nechávali zamraziť nastrúhanú tekvicu, aby bola aj na zimu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM